Saffron Lyubimovsky lub „przekręt” ze Stowarzyszenia Szefów Kuchni Ukrainy.

24 Październik 2018 Czas podróży: z 21 Październik 2018 na 21 Październik 2018
Reputacja: +4764
Dodaj jako przyjaciela
Napisać list

W niedzielę.21 paź dziernika postanowiliś my skorzystać z zaproszenia reklamowego farmy Saffron Lyubimovsky i odwiedzić festiwal szafranu, któ ry zgromadzi wszystkich wybitnych szefó w kuchni Ukrainy, któ rzy pokaż ą nam mistrzowską lekcję gotowania potraw z szafranu . Na miejsce dotarliś my okoł o godziny 11, ludzie dopiero zaczynali się gromadzić , sama impreza był a zaplanowana na godzinę.12 po poł udniu. Ponieważ był jeszcze czas, postanowiliś my się rozejrzeć . Najpierw poszliś my obejrzeć plantacje szafranu i trochę się zdziwiliś my, cał y szafran to mał y skrawek ziemi, przewodnik w piguł ce tam coś bezwł adnie mrukną ł i gdzieś poszedł . Dobra, myś limy, chodź my zbadać cał ą gospodarkę . Po pasku szafranu był ten sam pasek kuczugur z uprawianych niegdyś szparagó w i pasek pokrojonych lilii. Atrakcją był traktor "Pamię ć Iljicza", przy takim zabytku grzechem był o nie robić zdję cia. .jpg" style="height: 600px; width: 338px" />


Szafran (lub krokus) to jedna ze staroż ytnych przypraw znanych 4000 lat temu. Kultura w zasadzie nie jest wybredna, ale proces zbierania przypraw jest bardzo pracochł onny, ponieważ jest zbierany rę cznie. A jako przyprawy uż ywają tylko prę cikó w kwiatu, któ rych jest tylko trzy. Dlatego koszt tej przyprawy jest bardzo wysoki, okoł o 2.5 tysią ca dolaró w za 1 kg (okoł o 200 tysię cy kwiató w). Ale trudnoś ć polega na tym, ż e kwitną tylko 2-3 dni, a pierwszego dnia otwarcia kwiatu konieczne jest zebranie wszystkich znamion kwiatu.

Tak roś nie szafran


Nastę pnie udaliś my się do tzw. stref fotograficznych, aby uchwycić się na tle daró w natury. Strefy fotograficzne był y dobrze zaprezentowane, sprzedawano też przyprawowy szafran (za 200 hrywien -1 gram szafranu), a takż e szparagi, nasiona i cebulki tulipana.
  Lokalni rzemieś lnicy ró wnież prezentowali swoje wyroby, sprzedają c tablice, magnesy, zabawki i inne gadż ety z motywem szafranu.

Na festiwal ustawiono stoł y do ​ ​ degustacji, a jeden z kucharzy najwyraź niej przygotowywał pilaw, są dzą c po skł adnikach na stole.

Naczelnych mistrzó w jeszcze nie był o. Nadeszł a godzina dwunasta i ludzie trochę się zmartwili, kiedy odbę dzie się zapowiedziana klasa mistrzowska? Chł opak - kucharz zapewnił nas, ż e nie gotuj, wszystko bę dzie dobrze. I zapytaliś my go, jaki jest koszt pilawu i kiedy bę dzie gotowy, na co otrzymaliś my odpowiedź : wł aś ciciele jeszcze nie ustalili kosztu, jeszcze ich nie ma, a pilaw też nie jest jeszcze gotowy. A już jest najgorę tsze do gryzienia, wię c chodź my i zapytajmy, co sprzedają z artykuł ó w spoż ywczych? Sprzedawali buł eczki z szafranem, no có ż , buł eczki, a wię c buł eczki. Dobrze, ż e zabrali z domu termos z kawą , bo zaobserwowali zdję cie, na któ rym ludzie, kupiwszy kawę w namiocie, wylali ją na ziemię , przeklinają c jednocześ nie, ż e to rzadki brud. Buł eczki nawiasem mó wią c był y pyszne, był nawet gorzko-pikantny posmak i niezwykł y aromat tkwią cy w szafranie. /30/58/2305827.jpg" style="height: 450px; width: 800px" />


Zapach Plov Vital jest już w powietrzu i we wszystkich fotokonach, godzina był a prawie godzina doby, a szefa kuchni nigdy. Ludzie już zaczę li narzekać i ustawiać się w kolejce po pilaw, ale kucharz uparcie twierdził , ż e cyrwak nie został jeszcze zabity i oddalił się od kotł a. /00/02/30/58/2305847.jpg" style=" wysokoś ć : 450px; szerokoś ć : 800px" />
No i wreszcie METRY przyjechał y, z wł asnym aparatem, z osobistym fotografem, wszyscy w biał ych garniturach z igł ami, ustawieni ł adnie w rzę dzie, podnieś li mikrofon i zaczą ł z entuzjazmem nadawać dziarski. Wszyscy kucharze zostali wezwani po imieniu, wymieniają c stopnie i insygnia, ich umieję tnoś ci i osią gnię cia, ludzie klaskali w dł onie, biją c się regularnie na cześ ć kolejnego luminarza kuchni ukraiń skiej.

Na począ tku gł os zabrał prawdopodobnie najpotę ż niejszy mistrz ukraiń skiej gastronomii Wiktor Titow. " style="height: 450px; width: 800px" /> poczucie speł nienia, odebrał kucharzowi chochlę , zaczą ł robić zdję cia na tle kocioł ka z pilawem.

Ludzie, zdają c sobie sprawę , ż e pró bują ich oszukać , zaczę li zadawać pytania, ale gdzie jest mistrzowska klasa gotowania potraw z szafranem i kiedy zobaczymy ten cud? Jak? Szef kuchni cał ej Ukrainy był oburzony, a pilaw? To jest klasa mistrzowska! W tym samym czasie nie podano nawet nazwiska kucharza, chł opiec - kucharz pozostał nieznany. Ale! Szef kuchni powiedział , ż e nalegali na wodę z szafranem przez dwa dni. Jak! I ogó lnie, powiedział , mię so galopował o po stepach przez dł ugi czas, stopień jego gotowoś ci nie jest okreś lony i kazał czekać . Ten sam gop – firma usadowił a się przy stole i wypił a wino.



O godzinie drugiej po poł udniu, zdają c sobie sprawę , ż e jesteś my okrutnie oszukiwani, poniż ani i znieważ ani, a nie skosztowaliś my super szafranowych dań od szefó w kuchni, postanowiliś my zmienić lokalizację i naprawić sytuację . Poszliś my do zamku księ cia Trubetskoya, aby poprawić i tak! Chwał a Allaha! Był o tam super! a sł ynna firma tych samych kucharzy już tam spacerował a!
Ale podsumowanie szafranu: to nie był festiwal, a już na pewno nie master class, ale zwykł a kampania PR. Najprawdopodobniej sponsorzy przydzielili fundusze, trzeba był o je wypracować , no có ż , opisał em, co z tego wyszł o. Chł opaki, takie dział ania nie zabarwiają stowarzyszenia kucharzy, jeś li już deklarujecie klasę mistrzowską i bierzecie pienią dze za wejś cie na to wydarzenie, prosimy o uprzejmoś ć . Mimo wszystko szafran jest prawdziwie kró lewską przyprawą , w staroż ytnoś ci był na wagę zł ota i do dziś nie stracił na wartoś ci. Szafran nadaje potrawie nie tylko smak i aromat, ale takż e pię kny kolor. Dodawany jest nie tylko do pilawu, ale takż e do ciast, zup, deseró w i napojó w. Posiada szereg przydatnych wł aś ciwoś ci. Przy cią gł ym stosowaniu oczyszcza wą trobę i krew, wzmacnia serce i poprawia samopoczucie, mó wią , ż e z jego pomocą moż na nawet odmł odzić zasł ugi kucharzy. Có ż , dzię ki organizatorom wystawy Saffron Lyubimovsky za stworzenie stref fotograficznych, stworzenie strefy rekreacyjnej i moż liwoś ć zobaczenia, jak roś nie ten wspaniał y kwiat.

Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Aby dodać lub usunąć zdjęcia w relacji, przejdź do album z tą historią
Народное творчество
МЭТРЫ украинской кулинарии