Egzotyczne jedzenie na Bali

21 Październik 2011 Czas podróży: z 17 Listopad 2010 na 17 Luty 2011
Reputacja: +22.5
Dodaj jako przyjaciela
Napisać list

W tej historii chciał bym opowiedzieć o cechach narodowej kuchni balijskiej. Gdzie i co moż esz i powinieneś zjeś ć na Bali!

Moja przeprowadzka na Bali był a jak w nierealnej historii. Miał em stabilną pracę , któ rą nie tylko lubił em, ale takż e przynosił em dobre dochody, moje ż ycie osobiste też był o w porzą dku - moja ukochana dziewczyna, wielu przyjació ł i ogó lnie miarowy przepł yw wydarzeń , jak wię kszoś ć z nas. Ale nawet nie pomyś lał em, jak wszystko się zawalił o w jednej chwili… Jak zachował aby się wię kszoś ć w tej sytuacji! ? Oczywiś cie zostaliby pokryci straszliwą diagnozą wspó ł czesnego społ eczeń stwa – depresja, prawie stał am się wyją tkiem. Ale go tam nie był o. . . Pewnej nocy, pró bują c uciec od bezsennoś ci z kilkoma porcjami mocnego alkoholu i bezmyś lnie bł ą dzą c po Internecie, przypadkiem natkną ł em się na dobrą stronę o Bali. Tam jakiś lokalny przewodnik ciekawie opisał zabytki wyspy. Wcześ niej oczywiś cie sł yszał em o wyspie, ale tak naprawdę nie wiedział em dokł adnie, gdzie jest Bali i jak tam jest. Tak się zł oż ył o, ż e postanowił em napisać na adres e-mail wskazany na stronie! Rozpoczę ł a się korespondencja, dzię ki któ rej zaczę ł am dowiadywać się niesamowitych rzeczy o Bali. I. . . Tydzień pó ź niej już tam był am : )! Nie miał am zbyt wiele czasu, nastroju i ochoty na szukanie touroperatoró w, dlatego wszystkie palą ce sprawy decydował am przez tego samego lokalnego przewodnika, któ ry uprzejmie opowiedział mi szczegó ł owo o Bali, za co jestem mu szczerze wdzię czny na wiele sposobó w. Nawiasem mó wią c, teraz jest to mó j dobry przyjaciel, z któ rym regularnie utrzymuję kontakt. Nie tylko uszlachetnił moje wakacje na Bali, towarzyszą c mi i pokazują c po prostu boskie miejsca tej wyspy, ale takż e pomó gł mi rozwią zać problem noclegó w, udostę pniają c mi cudowną willę na Uluwatu, za ś miesznie grosze, a nie standardowy hotel , któ re ja osobiś cie, z tł umem hał aś liwych turystó w, w tym czasie wcale nie był o potrzebne (jego strona gidnabali. ru, spó jrz, czy wybierasz się na Bali). Na wszystkich wycieczkach miał am wraż enie, ż e wreszcie znalazł am swó j dom, zaką tek na planecie, w któ rym czuję się spokojna i zdrowa. Stopniowo wszystkie wcześ niej pozornie nierealne problemy stawał y się po prostu ś mieszne. Dwa tygodnie pó ź niej wró cił em do Rosji, ale tylko w jednym celu, rozwią zać wszystkie niezbę dne sprawy i wró cić na Bali ponownie, ale na dł ugo.


Teraz mieszkam tutaj i jestem z tego nieskoń czenie szczę ś liwy! Teraz wiem już duż o i zacznę dzielić się z Wami informacjami o ciekawych cechach tej wyspy! Tym, któ rzy wybierają się na Bali po raz pierwszy, ponieważ są już prawie lokalni, chcę udzielić porady, jak i gdzie zjeś ć i ile to kosztuje. Wię c zacznijmy : )

Jeś li macie ochotę w peł ni zasmakować cech narodowej kuchni balijskiej, wejś cie do modnych restauracji przeznaczonych dla turystó w jest dla Was po prostu zamknię te. Warto wybrać się do lokalnych kawiarni lub jak nazywają je mieszkań cy Bali-warunga (tradycyjne miejsce w Indonezji, gdzie moż na znaleź ć szeroki wybó r narodowej kuchni). Ale w oparciu o masowy napł yw turystó w wł aś ciciele warungó w, bę dą c kompetentnymi przedsię biorcami w tej branż y, nie zapomnieli dodać dań europejskich do potraw narodowych.

Standardowym typem warungu jest mał y pokó j, zaledwie kilka stoł ó w z ł awami. Mechanizm jest prosty - wchodzisz, wybierasz miejsce i jedzenie wedł ug wł asnych upodobań , nie przejmują c się szczegó lnie rachunkiem za wspaniał y posił ek, bo bę dzie on nieistotny. Dla Balijczykó w jedzenie to sprawa prywatna, w krę gu rodzinnym. Ale szczegó lnie w dni ś wią teczne, w warungach moż na spotkać cał e rodziny, któ re jedzą c pachną cy jackfruit z curry (owoc z mią ż szem w ś rodku), ł adnie się ze sobą komunikują w przyjaznej atmosferze, urozmaicają c zwykł y rytm ż ycia .

Powiedział bym, ż e dla przyjezdnych jedzenie w warung to mał a przygoda. Wł aś ciwym podejś ciem do jedzenia jest po prostu jedzenie tego, co lubisz z wyglą du. Do prawie każ dego dania otrzymasz ostry lub pikantny sos. Na stoł ach zawsze znajdziecie sł odki sos Kecap Manis, sł ony Kecap Asin i szalenie ostry sos chili Sambal.


Ryż , podobnie jak w innych czę ś ciach Azji, zajmuje 1 miejsce. Mieszkań cy Indonezji uważ ają ryż za pokarm bogó w i opowiadają ró ż ne legendy o jego pojawieniu się na ziemi – na przykł ad wedł ug jednej z nich mł ody czł owiek, któ ry poszedł do nieba, przynió sł stamtą d ziarna ryż u w popę kanych pię tach. Ryż jest wszę dzie i jako dodatek, a jako danie gł ó wne jest ró wnież uż ywany w zupach, a nawet w sł odyczach. Do ryż u dodaje się duż o przypraw i przypraw, ale to wcale go nie psuje. Jest nawet smaż ony ryż nasi goreng. Ale należ y uważ ać na danie ryż owe z pę dami czerwonej papryki....Nawet ja, dziki koneser jedzenia z bł yskiem, czasami czuł em się nieswojo : )

Do najpopularniejszych i najczę ś ciej zamawianych dań należ ą :

Mie Ayam lub Bakso Ayam- Skł ada się z domowego makaronu ryż owego, kapusty, zió ł i bulionu z kurczaka. Grzyby moż na dodać na ż yczenie za dodatkową opł atą . Podstawą zupy są klopsiki, podobnie jak nasze klopsiki, podawane z chrupią cymi przeką skami ró wnież z mą ki ryż owej. Jego cena, w zależ noś ci od poziomu warunga, wynosi od 7-15 tys. rupii. Dla mił oś nikó w pikantnoś ci sos jangkap podawany jest osobno

Drugim najpopularniejszym jest Soto Ayam czyli inaczej rosó ł . Jest na bulionie, ze ś wież ą kapustą , tym samym makaronem ryż owym, pomidorami, jajkiem i samym kurczakiem. Kosztuje okoł o 7-10 tysię cy rupii, jeś li kupujesz od kupcó w z ruchomymi wó zkami (popularne na Bali, jeż dż ą i sprzedają na podwó rkach domó w lub po prostu stoją przy drodze, któ rą osobiś cie nazywam balijskim fast foodem na kó ł kach : ), koszt tej zupy wyniesie 3-5 tysię cy rupii.

Smaż ony makaron (mie goreng) z warzywami to jedno z najpopularniejszych dań w Indonezji. Zjadają go wszyscy i wszę dzie, a ja nie był am wyją tkiem. Z reguł y kompozycja zawiera drobno posiekaną wieprzowinę i krewetki, seler, zieleń i cebulę , ostrą paprykę z zamszem, tę samą kapustę i 8 plastró w ogó rka. Kosztuje 3-5 tysię cy rupii! Bardzo smaczne, radzę wszystkim.

Warzywa duszone z owocami morza, rybą lub kurczakiem (cap cai), Warzywa to zazwyczaj lekko duszone warzywa są prawie surowe, ale to nieco nie psuje smaku dania, a nawet jako dodatek do mię sa czy ryby. Kosztuje od 10-20 tysię cy rupii.

Szaszł yki z kurczaka, woł owiny, jagnię ciny (saty) pachną dymem, ale ponieważ mię so smaż one jest w bardzo mał ych kawał kach, czę sto jest przesuszone. Podają go z orzechowym sosem sł odko-ostrym, któ ry nie wyglą dał doś ć estetycznie w kolorze : ) Mię so gotuje się na ogniu.


Szaszł yk z prosię cia (bali guling) to najsmaczniejsze mię so, jakie kiedykolwiek jadł am! To rytuał dla mieszkań có w. Mę ż czyź ni starannie rozdrabniają tuszę , rozdzielają c ró ż ne czę ś ci na ró ż ne potrawy. Kobiety zajmują się przygotowywaniem wszelkiego rodzaju przystawek, od warzyw po ryż . Po usmaż eniu mię sa jego nienajbardziej czę ś ci polę dwicy miesza się z innymi skł adnikami, moż na je ró wnież polać specjalnym sosem i cieszyć się niesamowitym smakiem. Ale to nie to samo, co pieczone prosię w cał oś ci. To jest to, czego Rosjanin potrzebuje, aby być szczę ś liwym! : )

Smaż one banany i warzywa w cieś cie (pisang goring), chrupią ce i bardzo smaczne, tak naprawdę nie moż na ich kupić w warungach, raczej moż na je kupić pó ź nym popoł udniem, w dowolnym namiocie lub wó zku na ulicy. Do smaku przypominają nasze placki twarogowe (syrniki), tylko bardziej delikatne. Kosztuje 5 tysię cy rupii za 7-10 sztuk.

Grillowana kukurydza, tego zapachu nie da się nie poczuć idą c ulicą , wozy są w ró ż nych czę ś ciach wyspy, moż esz wybrać wł asną kukurydzę i bę dzie ona grillowana na Twoich oczach i polana pysznym sosem orzechowym. Cał a ta przyjemnoś ć kosztuje nie wię cej niż.5 tysię cy rupii za gł owę .

W asortymencie są ró wnież kebaby w gę stym sosie orzechowym (satay), warzywa zmieszane z mię sem i przyprawami (lawar), naleś niki (martabak) i wiele innych.

Owoce na Bali to inna historia, ale postaram się chociaż kró tko opowiedzieć o niektó rych z nich. Moż na tu skosztować mango, arbuzó w (czerwonych i ż ó ł tych), ananasó w, bananó w, truskawek, melonó w, mangostanó w, mandarynek, pomarań czy, jabł ek, gruszek, winogron, orzechó w kokosowych, orangutanó w, duriana. Oto kilka przykł adó w szczegó lnie egzotycznych

Uważ a się , ż e Duryan ma silny nieprzyjemny zapach, ale smakuje jak truskawki ze ś mietaną . Osobiś cie wiem, ż e gdy owoc jest przejrzał y, nie wydziela bardzo dobrego aromatu, ale jeś li nie, to nie ma takiego zapachu i blisko.

Mangostan na Bali, uważ any za kró lową owocó w, jak opisano powyż ej, Durian jest kró lem owocó w. Pod wzglę dem smaku trudno poró wnać go z czymś , trochę sł odkim, ale jednocześ nie z delikatną kwaskowatoś cią . Uważ a się , ż e ten owoc pomaga zwalczać komó rki rakowe i ró ż ne inne dolegliwoś ci.

Salak lub wę ż owo-owocowo-owocowy, ze skó rą podobną do wę ż a. Smakuje jak ananas z lekką cierpkoś cią orzecha wł oskiego. Dla mnie ten owoc numer jeden, bardzo smaczny i oryginalny.


Ale mimo cał ej niezwykł oś ci balijskiego jedzenia, jest coś , co zachwyci nawet najbardziej wytrawnego smakosza. Na Bali moż na odkryć dla siebie bardzo nietypowe potrawy, na przykł ad kiedyś musiał am spró bować zupy z jaskó ł czego gniazda w bulionie z kurczaka - to danie uważ ane jest za bardzo rzadkie i najbardziej egzotyczne danie na ś wiecie, ponieważ uważ a się , ż e jest to dobre lekarstwo na oczyszczanie krwi. Jaskó ł cze gniazdo skł ada się z narybku, ikry i wszystkiego, co moż na znaleź ć w wodzie. Ta zupa jest bardzo droga, nawet jak na europejskie standardy. Wynika to z faktu, ż e gniazda jaskó ł cze zbierane są na duż ej wysokoś ci, w wą wozach skalnych, a niebezpieczeń stwo wypadnię cia jest bardzo duż e. Ale to nie powstrzymuje Balijczykó w, ponieważ przynosi bardzo dobre dochody.

A jeś li kiedykolwiek bę dziesz chciał ugotować magiczną zupę , oto przepis dla Ciebie. W razie czego.

Pierwszy. Napeł nij gniazdo wrzą cą wodą i odczekaj okoł o pię ciu godzin, aż puchnie. A woda musi być cał y czas gorą ca. Jeś li ostygnie, zostanie opró ż niony i ponownie zastą piony gorą cym.

Druga. Z dobrze naparowanego gniazda usuwają pę setą wszystko, co ptaki nieś wiadomie pozostawił y w przysmaku: brud, puch i pió ra.

Trzeci. Aby gniazdo był o jeszcze bardziej mię kkie, zalać je roztworem alkalicznym. Dokł adnie spł ucz, tym razem zimną wodą .

I ostatni. Jaskó ł cze gniazdo podawane jest z bulionem drobiowym doprawionym przyprawami i wó dką ryż ową .

Bali to niesamowita wyspa i to nie tylko w swojej kulinarnej manifestacji!

To miejsce, w któ rym wszystkie codzienne problemy po prostu znikają...Gdzie dla harmonii ciał a i duszy wystarczy otoczyć się uś miechami okolicznych mieszkań có w i uwierz mi, jest ich mnó stwo! Bali stał o się dla mnie miejscem, w któ rym wreszcie czuję się wolna i szczę ś liwa. Jeś li nagle zdecydujesz się na wycieczkę na wyspę tysią ca ś wią tyń , jak nazywa się Bali, i masz ró ż ne pytania, na przykł ad o jedzenie lub zakwaterowanie, zabytki wyspy lub są siednie wyspy, cechy psychiczne miejscowej ludnoś ci, czy cokolwiek innego, chę tnie odpowiem i pomogę .

Ż yczę Ci szczę ś cia!

Domoratsky Danil

Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Aby dodać lub usunąć zdjęcia w relacji, przejdź do album z tą historią
Mie Ayam или Bakso Ayam-Состоит из самодельной рисовой лапши, капусты, травы и куриного бульона. По желанию, за дополнительную плату можно добавить грибы. Основой супа есть мясные шарики, похожие на наши фрикадельки, подается хрустящими снеками также из р
Стандартный вид варунга - это небольшое помещение, всего на пару столиков с лавочками. Механизм прост-заходишь, выбираешь место и еду по душе, особо не переживая о счете, полученого после чудесной трапезы, так как он будет незначительным.
поросенок на вертеле (бали гулинг) – это очень самое вкусное мясо, которое мне когда-либо приходилось пробовать!  поросенок на вертеле (бали гулинг) – это очень самое вкусное мясо, которое мне когда-либо приходилось пробовать!
Балийский фастфуд на колесах)))В таких тележках можно купить начиная от всевозможных супов и заканчивая картофельными оладками или жареными бананами
Дурьян-считается, что этого фрукта на исходит сильный неприятный запах, но на вкус он как клубника со сливками. Я лично знаю, что когда фрукт переспелый, он действительно издает не особо хороший аромат, но если нет, никакого такого запаха и близко нет.
Жареная лапша (mie goreng) с овощами, это одно из самых популярных блюд Индонезии. Его едят все и везде, исключением не стал и я. Как правило в состав входит мелко нарезаня свинина и креветки, сельдерей, зеленый и репчетый  лук, острый перец с сернами, вс
Жареные бананы и овощи в тесте (писанг горинг), хрустящие и очень вкусные, купить в варунгах не особо удасться, их скорее можно купить ближе к вечеру, в любой палатке или тележке на улице. По вкусу они напоминают наши творожные оладки (сырники), только ещ
жареный рис nasi goreng. Но стоит опасаться блюда из риса с побегами красного перца....Даже мне, дикому ценителю еды с огоньком, иногда ставало не по себе :)
Кукуруза на гриле, этот запах не возможно не почувствовать проходя по улице, тележки стоят в разных уголках острова, можно самому выбрать кукурузу и ее при тебе приготовят на гриле и обмажут вкусным арахисовым соусом. Все это стоит не больше 5 тыс.рупий
Мангустин на Бали, считаеться королевой фруктов, так как выше описаный Дуриан-королем фруктов. По вкусу, его трудно с чем-то сравнит, немного сладкий, но при этом с деликатной кислинкой. Считается, что этот фрукт помогает бороться с раковыми клетками и др
Салак или snake fruit-фрукт, с кожурой, похожей на змеиною. По вкусу напоминает ананас с легкой терпкостью грецкого ореха. Для меня этот фрукт номер один, очень вкусный и оригинальный.
Шашлычки из курицы, говядины, баранины (сатэ) пахнут дымком, но так как мясо зажаривается очень маленькими кусочками, часто бывает пересушеным. Подают его с ореховым сладко-пряным соусом, не совсем эстэтически выглядившим по цвету:) Готовят мясо на костре
Тушеные овощи с мореподуктами, рыбой или цыпленком (cap cai), Овощи как правило слегка припущены овощи практически сырые, но это не сколько не портит вкусовых качеств блюда, да еще и в дополнении с мяском или рыбкой. Стоит от 10-20 тыс. рупий
Uwagi (3) zostaw komentarz
Pokaż inne komentarze …
awatara