Trumna wróżek na brzegu Morza Czerwonego

Pisemny: 18 lipiec 2018
Czas podróży: 1 — 8 marta 2018
Ocena hotelu:
10.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 10.0
Usługa: 9.0
Czystość: 10.0
Odżywianie: 10.0
Infrastruktura: 10.0
"Hawaii Riviera Resort" to sztuczna oaza na pustyni, zatopiona w zieleni, z wł asną menaż erią . Dla hotelu gł ó wnym kryterium po Morzu Czerwonym z jego rafami koralowymi i kolorowymi rybami jest sztucznie odtworzone przez czł owieka terytorium mał ego raju na pustyni. Niestety Hurghada w przeciwień stwie do Sharm El Sheikh nie sł ynie z wyją tkowego pię kna przybrzeż nych raf koralowych i obfitoś ci mieszkań có w podwodnego ś wiata. Ale teren hotelu, najwyraź niej jako znak rekompensaty za brak oryginalnych koralowcó w i ryb, jest wykonany z niesamowitym pię knem i starannym opracowaniem nawet najdrobniejszych szczegó ł ó w. Miał em wraż enie, ż e jestem w bajkowym pudeł ku, któ re jest zaró wno atrakcyjne zewnę trznie w swoim wyglą dzie, jak i wewnę trznej zawartoś ci. Co wię cej, wszystkie typy są nie tylko wraż eniem spekulacyjnym, ale takż e budzą uczucia Duszy! I to jest najwyż sza akrobacja Artysty-projektanta i planisty.
Tutaj przekazał swoją Duszę , swoje uczucia, abyś my mogli je dostrzec i cieszyć się nimi.


Lobby. W każ dym hotelu istnieją trzy punkty odniesienia, wedł ug któ rych moż na ocenić.90% hotelu. Są to: Lobby, Gł ó wna Restauracja i Tereny. A na pierwszym miejscu jest Przedsionek, gł ó wne wejś cie do hotelu, obsł uga portiera (recepcja) - dokł adnie to, z czym każ dy goś ć resortu zapoznaje się przede wszystkim przy zakwaterowaniu. To jak twarz hotelu. I to pierwsze wraż enie najmocniej wbija się w ś wiadomoś ć i na dł ugo zapada w pamię ć.
Na zewną trz budynek gł ó wny prezentuje się na poziomie ś wiatowych standardó w. Chciał oby się poró wnać jego lustrzaną zł otą fasadę z jakimś mię dzynarodowym centrum w jednej z drugorzę dnych stolic ś wiata.
Sam hol lś ni dziesią tkami lamp z polerowanego na lustro kamienia naturalnego (marmur, granit itp. ).
) i zaszczepił w Duszy poczucie pewnego splendoru i natychmiast poprawia nastró j, pomimo wszystkich trudó w tysią ckilometrowego lotu z kontynentu na kontynent.
Przy wejś ciu do holu znajduje się duż a szklana lada w kształ cie piramidy z ró ż nymi wielokolorowymi napojami bezalkoholowymi. Nie jest już ciekawostką zjedzenie ś niadania w dniu przyjazdu do hotelu, a nawet zameldowanie się zaraz po ś niadaniu.

Osada. Procedura zameldowania jest standardowa, jak we wszystkich hotelach. Hotel posiada pokoje z widokiem na solidną ś cianę (Horror! ) lub budynki są siedniego hotelu w trakcie budowy. I ten problem rozwią zaliś my wprowadzają c kategorię Promo Room. Chociaż , o dziwo, w momencie zakupu wycieczki w Anex tour cena tych dwó ch kategorii pokoi był a taka sama.

Pokoje.
Wszystkie pokoje w hotelu są ś wież o wyremontowane. A naprawa został a wykonana wysokiej jakoś ci, jak to nazywaliś my, - „naprawa o europejskiej jakoś ci”, jakby zrobili to wczoraj.
I meble - nie nowe, ale odrestaurowane - z masywnego naturalnego drewna o ciemnobrą zowym kolorze. Jedynie wbudowana trzyskrzydł owa szafa, na tle doskonał ego remontu, ró ż ni się nieco ponurym wyglą dem.

Pokoje są dokł adnie sprzą tane przed zameldowaniem. Kiedy wchodzisz do takiego pokoju, pachnie ś wież oś cią i nowoś cią , a nie moż esz uwierzyć , ż e godzinę czy dwie temu ż yli tu i nie zawsze z godnoś cią …
Bardziej prestiż owe kondygnacje w tym hotelu to kondygnacje nad trzecią oraz pokoje jak najbliż ej koń có w sześ ciopię trowych budynkó w mieszkalnych (do morza), ponadto wewną trz hotelowego dziedziń ca - jest zaró wno widok na basen i boczny widok na morze. Najgorsze pokoje znajdują się w lewym skrzydle budynkó w z oknami na zewną trz hotelu, gdzie przez kilka lat był y „zamroż one” w zwią zku z kryzysem kurortowym w Egipcie, budową są siedniego hotelu.
Niewiele lepszy jest widok z okien prawego skrzydł a budynkó w na zewną trz hotelu - tam, zaledwie dwadzieś cia metró w dalej, znajduje się budynek są siedniego hotelu „Hawaii Le Jardin Resort & Aqua Park Resort” 5*. Jedyną radoś cią jest to, ż e moż esz obserwować , co robią twoi są siedzi w ł ó ż ku. Ale smutne jest to, ż e są siedzi ró wnież mogą oglą dać twoje sztuczki w ł ó ż ku.
Ł ó ż ka w pokojach są duż e i masywne, wysokie. Ich masywnoś ć nie pozwala im się poruszać , nawet przy specjalnej aktywnoś ci na nich. Izolacja akustyczna w pokojach jest doskonał a, w ogó le nie sł ychać są siadó w. Ł azienka z WC - bez uwag. Oddzielny prysznic z zasł oną , mydł o w pł ynie i szampon w dozownikach. Nie ma bidetu, ale toaleta jest poł ą czona.
Balkony w pokojach mają wyją tkową oryginalną formę , jako ciekawe i praktyczne rozwią zanie architekta-projektanta. Kiedy jesteś w swoim pokoju, widzisz z okna bliż sze lub dalsze budynki mieszkalne.

Ale gdy tylko wyszliś my na balkon, każ dy balkon nad trzecim pię trem oferuje widok na morze - ze wzglę du na skrę t balkonó w w stronę morza i pogł ę bienie jednego z bokó w w gł ą b pokoju.

Terytorium. Cał kowita powierzchnia terytorium to zaledwie 2.5 hektara.
Goś cie mają dostę p do terenó w są siedniego hotelu Hawaii Le Jardin, ale nie mogą korzystać z gł ó wnej restauracji i baró w. Rozszerza to moż liwoś ci wczasowiczó w do kilkukrotnego zwię kszenia terytorium rekreacji i rozrywki (park wodny, dyskoteka, wieczorne pokazy animacji, plaż a, bary itp. ).

Odż ywianie. Koncepcja „All inclusive” zaczyna się o 10:00 i trwa do 24:00.
Restauracje. Hotel posiada 5 restauracji: jedną gł ó wną serwują cą ś niadania, lunche i kolacje w formie bufetu oraz 3 restauracje a la carte. Gł ó wna restauracja moż e pomieś cić.460 goś ci i oferuje swoim goś ciom dania kuchni orientalnej i mię dzynarodowej wedł ug koncepcji bufetowej.
W porze ś niadania i lunchu dostę pny jest szeroki wybó r dań , a kolacje tematyczne przygotowywane są każ dego wieczoru przez hotelowych kucharzy.

Ś niadanie. Gama dań jest zwyczajna, jak na ś niadania w hotelach w Egipcie: jajecznica lub jajecznica (gotowane na Pań stwa oczach i na Wasze zamó wienie), jajka na twardo, kieł baski drobiowe i woł owe (smak przecię tny, ale kieł baski z kurczaka są smaczniejsze) i tak dalej, a takż e: buł ki, gorą ca czekolada (wolał em), herbata lub kawa z ekspresu, schł odzone napoje w proszku lub woda pitna (moż esz ją ze sobą zabutelkować ), melon, granaty, daktyle, guawa (zwykle cię ż ko, kł adł em się na kilka dni w minibarze - potem mię kki i soczysty).


Obiad w hotelu Hawaii Riviera Resort & Aqua Park 5* naprawdę odpowiada prawdziwej, bez przesady, „pią tce” zaró wno pod wzglę dem asortymentu, jak i jakoś ci potraw. A obsł uga, jak na system stoł ó w bufetowych, nie pozostaje w tyle.
A bar - barman obsł uguje tak szybko i uważ nie, ż e nigdy nie ma kolejek, maksymalnie trzy osoby. I to przy setce lub wię cej goś ci jednocześ nie (przypomnę , ż e gł ó wna restauracja ma 460 miejsc! ). Ale najważ niejszą rzeczą na lunchu nie jest piwo, koktajle i alkohole, ale wcią ż potrawy. I jeszcze trochę o nich.
Przeką ski zimne, warzywa i sał atki. Wszelkiego rodzaju kanapki i kanapki na szaszł ykach, plastry mię sne, warzywne i serowe pojedynczo i w ró ż nych kombinacjach, porcjowane na mał ych spodeczkach i w dowolnym ukł adzie itp. - eksponowane są na dwó ch szklanych slajdach obok warzyw i sał atek - wybierz dowolny do swojego smak.
Zupy. Zwykle trzy rodzaje, z któ rych jeden znajduje się w egipskim ką cie: zupa Harira, zupa oreo, zupa jarzynowa, francuska zupa cebulowa, zupa z tartych grzybó w, zupa z czerwonych pomidoró w i tak dalej. W pobliż u w gł ę bokich miseczkach - wszelkiego rodzaju dodatki do zup: grzybowe, warzywne i przyprawowe.
Zaskakuje ró ż norodnoś ć dań mię snych na lunch, któ rych naliczył em ponad dwadzieś cia, w tym pię tnaś cie dań z woł owiny: Woł owina z cebulą , „Chili Con Carne”, Woł owina „Kofta”, Woł owina Shawarma, Woł owina pieczona w „plastrach” (ja uwaga bardzo oryginalny smak - radzę ), kebab woł owy, burger woł owy, woł owina gotowana, gulasz z mię sem mielonym, wą tró bka woł owa - smaż ona i grillowana, "Tajina Fateh", "Cheneze Carner" itp.

Okoł o dziesię ciu dań z kurczakó w, indykó w i kaczek: Chicken panel, Fajitas, Dolma, Kurczaki festiwalowe (specjalne tego hotelu - wedł ug jego dawnej nazwy), Kurczak z grilla, Kurczak smaż ony w panierce we wrzą cym oleju, Polowanie na kurczaki (swoją drogą , Nie zauważ ył em w nim ż adnych myś liwskich specyfikó w, moż e poza prostotą smaku), Sygnaturowe indyki i kaczki „Festiwal”…
Ponadto najsmaczniejsze i najbardziej oryginalne dania mię sne, w tym markowe, wystawiane są osobno - na ś rodku sali w duż ych bł yszczą cych kadziach ze stali nierdzewnej, a nawet na roż nie, udekorowane w formie tuszy owcy lub indyka w folia, któ ra nadaje obiadowi lub kolacji szczegó lnej uroczystoś ci i powagi. A do każ dego dania jest kucharz, któ ry wyjmuje z tej kadzi ogromny kawał ek mię sa i kroi Cię do woli, bez ograniczeń ! Jeś li lubisz danie i wszystko opanujesz, moż esz wymyś lić drugi raz, a trzeci ...
Ryby takich potraw: „Tyazhin z ryb”, Ryba z grilla (mię kka i delikatna, rozpł ywa się w ustach - zdarza się codziennie, ale nie stał a się nudna od oś miu dni - taka pyszna! ). Ryby grillowane i smaż one w kilku rodzajach. Kiedyś był a też delikatna ryba, taka jak okoń morski, któ rą kucharz rozdawał w dawkach.
Owoce morza był y codziennie: na obiad gł ó wnie kalmary grillowane z warzywami, a na obiad krewetki kró lewskie, czasem kraby!
Naliczył em też ponad dziesię ć przystawek wszelkiego rodzaju. Są to: Ryż biał y, Ryż Khalta, Ryż z grzybami, Frytki, Ziemniaki w mundurkach zapiekane w folii, Ziemniaki puree, Warzywa grillowane, Kuskus, Koshari, cztery rodzaje makaronó w z ró ż nymi nadzieniami - przygotowywane na Twoich oczach (ja wolał em spaghetti w masł o - sam przyniosł em masł o z dział u sał atkowo-warzywnego, po prostu spró buj, ż eby nie smakował o gorzko), Makaron Negresco ...
A takż e Pizza trzech rodzajó w (z pieczarkami i mię sem), Ciasto ze szpinakiem, chleb pita i inne ciasta.

W porze lunchu jest tak wiele ciast i wypiekó w, ż e zaczyna im to pulsować w oczach. A rę ka mimowolnie się ga po aparat lub telefon komó rkowy, aby zachować cał e to pię kno na pamią tkę.
W takich momentach wszyscy chodzą i robią zdję cia, a rzadko kto podnosi rę kę , ż eby zniszczyć to urzekają ce pię kno - pokroić to czy tamto pię kne ciasto...
Na zakoń czenie kolacji moż na skosztować trzech rodzajó w lodó w, któ re kelner uprzejmie napeł ni z automatu do gofrownicy i pomoż e wybrać nadzienie: dż em, czekoladę lub orzeszki ziemne.

Przeką ski w barze Splash, któ ry znajduje się w pobliż u gł ó wnego basenu i oferuje przeką ski: pizzę , hamburgery, frytki, sał atki i ciasta od 12:30 do 16:00. Tu w barze - ró ż norodne drinki, takie jak koktajle bezalkoholowe, herbata, kawa, a takż e lokalne alkohole i piwo.

Kolacja w hotelu naprawdę zaszczepia wakacje w duszy.
I to nie tylko z jeszcze wię kszą niż w porze lunchu obfitoś cią pysznych dań , ciast i wypiekó w, ale takż e ze ś wią teczną dekoracją sali restauracyjnej - wielokolorowymi girlandami, balonami, naturalnymi kwiatami, pię knymi haftowanymi obrusami na stoł ach i specjalnymi Serwis i konserwacja.
Przy kolacji, czę ś ciej niż w porze lunchu, pracownicy restauracji - mł odzi i pię kni kelnerzy i kucharze z piosenkami, tań cami przy muzyce narodowych instrumentó w orientalnych i oczywiś cie bę benku, jak nasz tamburyn, gratulują urodzinowym ludziom. I jest kilka takich gratulacji każ dego wieczoru.
Wieczorami w gł ó wnej restauracji organizowane są ś wią teczne wieczory tematyczne. Nie co wieczó r, ale czę sto. Najbardziej pamię tam wieczó r tematyczny kuchni egipskiej.
Nie moż na zapamię tać , a ponadto zobaczyć to ś wię to narodowej kuchni egipskiej bez ł ez wzruszenia.

Nie sposó b też opisać tych uczuć , gdy doś wiadcza się ich wchodzą c do odś wię tnie udekorowanej w narodowym stylu sali restauracji. A cał y personel restauracji, z twarzami rozpromienionymi w powitaniu i uś miechami, wita Cię , jakby mó wią c: „Taką uroczystoś ć zorganizowaliś my, aby pokazać , ż e moż emy dać z siebie wszystko, a w tej sali jest mał a czę ś ć naszego Wielkiego Egiptu. A wy jesteś cie naszymi goś ć mi i bardzo się cieszymy, ż e was widzimy! I chcemy, ż ebyś cie zabrali ze sobą do ojczyzny kawał ek Egiptu w postaci tego ś wię ta”.
Prawie każ dego wieczoru podczas kolacji moż na delektować się owocami morza, w tym specjalnie pysznymi gotowanymi krewetkami kró lewskimi. To prawda, ż e ​ ​ ​ ​ krewetki kró lewskie i kraby nie zawsze są dostę pne za darmo: jest tak wielu, któ rzy chcą ich skosztować , ż e są natychmiast przycią gane, pomimo liczby ugotowanych.
Ale jeś li jest ich jeszcze doś ć , to urzą dzam sobie prawdziwe wakacje: wszystkie dwie godziny obiadu, aż do zamknię cia restauracji, poś wię cam Krewetkom i Piwu. Na marginesie chcę zauważ yć , ż e jak dla mnie piwo (butelkowane) w tym hotelu jest najlepszym napojem.
W zwykł e dni kolacja niewiele ustę puje lunchowi pod wzglę dem asortymentu i smaku potraw. Tylko coraz czę ś ciej wystawiane są na ś rodku sali do rozdawania autorskich dań z mię snego „Festiwalu” i coraz bardziej uroczyś cie i odś wię tnie. Tak, a ludzie, zwł aszcza kobiety, przychodzą „na paradę ” w swoich najlepszych strojach. A dress code nalega na to.

Restauracje a-la-carte są pł atne i nie są obję te konceptem gastronomicznym „All inclusive”.

Sł upy. Napoje w oś rodku. Cechą każ dego kurortu, zwł aszcza nad Morzem Czerwonym, jest to, ż e w czasie upał ó w nie da się obejś ć bez napojó w chł odzą cych, a pó ź nym popoł udniem i nocą - bez orzeź wiają cych i wesoł ych napojó w alkoholowych, koktajli na ich bazie lub piwa.

I tak od dziesią tej rano do dwunastej w nocy nadchodzi kró lestwo Baru i jego wł aś ciciela, Barmana. Pod warunkiem, ż e masz system wyż ywienia „All inclusive” i masz bezpł atny i nieograniczony bezpł atny dostę p do tych korzyś ci kurortu. To prawda, ż e ​ ​ na sł owo „darmowy”, zwł aszcza gdy jest ono wypowiadane przy tej czy innej okazji przez personel hotelu, a tym bardziej na nieco obraź liwe sł owo „darmowy”, oburzam się : „Nie ma nic za darmo i „freebie” w oś rodku to się nie zdarza: wszystko jest opł acone, a nawet przepł acone z marż ą , „z podwyż ką ”! »

Totalizator pił karski. Park wodny. W hotelu znajdują się : dwa baseny dla dorosł ych (1 podgrzewany zimą ), podgrzewany basen dla dzieci zimą oraz niepodgrzewany basen dla dorosł ych i dzieci na drugiej linii brzegowej Klub
Zimą nieogrzewany park wodny w są siednim hotelu Hawaii Le Jardin Resort & Aqua Park: 12 zjeż dż alni dla dorosł ych i 6 zjeż dż alni dla dzieci, czynny w godzinach 10.00-12.00 i 15.00-17.00.
Zgodnie z zasadami korzystania ze zjeż dż alni minimalna wysokoś ć goś ci to 120 cm.

Morze Czerwone w Hurghadzie. Zawsze oceniam morze z dwó ch pozycji. Czy wygodnie jest w nim pł ywać i wygodnie opalać się na brzegu? A takż e: czy moż na cieszyć się kontemplacją podwodnego ś wiata przez maskę ? Wię kszoś ć hoteli w Sharm El Sheikh przechodzi oba te testy. Ale Hurghada...Hotel posiada wł asną piaszczystą plaż ę o dł ugoś ci 200 metró w. Szerokoś ć pasa plaż y jest inna: od dziesię ciu metró w przy basenie plaż owym do pię ć dziesię ciu metró w przed menaż erią . Wejś cie do morza schodami z balustradami ze stali nierdzewnej lub nowym pontonem o dł ugoś ci 90 m. Ponton, choć plastikowy, jest bardziej stabilny na wodzie, zwł aszcza gdy morze jest wzburzone w przedburzową pogodę , ponieważ nie jest zmontowany z mał ych segmentó w, ale z duż ych, na cał ą szerokoś ć blokó w pontonowych.
Zbadał em dosł ownie każ dy metr rafy koralowej, znalazł em i sfotografował em najciekawsze okazy koralowcó w.

Okazuje się , ż e jeś li dobrze się poszuka, to wszę dzie w Morzu Czerwonym w Hurghadzie moż na znaleź ć pię kne koralowce. Ale jest ich tu bardzo mał o, a przede wszystkim w kierunku hotelu AMC Royal i jego dł ugiego drewnianego pontonu. Tutaj też znalazł em dwie mał e kolorowe (jasnoniebieskie z biał ym poprzecznym paskiem) rybki - jedyne na prawie kilometrowym koralu. Wszystkie inne ryby mają tutaj kolor piaskowy i są prawie przezroczyste, czasami stają się czarne.
Tutejsze koralowce są w 90% martwe i pokryte bł otnistą zielenią roś lin wodnych. Tylko sporadycznie moż na spotkać jasnozielone glony. Dno morskie, kamienie i koralowce pokryte są muł em z martwych glonó w, dlatego podczas przypł ywu i odpł ywu, gdy wzdł uż rafy koralowej tworzy się prą d, woda staje się mę tna, a widocznoś ć nie wię ksza niż metr, a fotografowanie odległ ych obiektó w podwodnego ś wiata jest prawie niemoż liwe.
Musiał em wię c, prawie brzuchem, zaorać koralowce, aby z bliskiej odległ oś ci sfotografować je podczas odpł ywu. Co trzeba poś wię cić i w jakie niebezpieczne sytuacje się wpakować , ż eby zaspokoić swoją pasję badawczą!
Wę drują c wś ró d martwych koralowcó w i szukają c choć by najmniejszego ciekawostki na wzburzonych wodach, mimowolnie przypominasz sobie czystą wodę z widocznoś cią.20 metró w i chmurami kolorowych ryb (zwł aszcza gdy je karmisz), a takż e Morze Czerwone koralowce u wybrzeż y, niesamowite kształ tem i kolorami Sharm El Sheikh. I jest w pobliż u, dosł ownie sto kilometró w w linii prostej przez zatokę . Ale sprawa wcale nie dotyczy odległ oś ci w kilometrach, ale odległ oś ci w czasie - w tych dwudziestu latach ró ż nicy mię dzy począ tkiem katastrofalnego podboju natury Morza Czerwonego przez barbarzyń cę , któ rego rę ka nie podnieś się do pisania wielką literą , a mał a litera jest dla niego za duż a...

Niemniej jednak tutaj, naprzeciw hotelu Hawaii Riviera 5*, wcią ż znajduje się pię kna rafa koralowa, ale w pewnej odległ oś ci, nawet 300 metró w od wybrzeż a, gdzie mieszka jego grabarz - czł owiek dla niego niedostę pny. Tam w oddali widać wą ski pas pł ytkiej wody się gają cy po pas, a za nim tę cudowną rafę koralową...

Wieczorna rozrywka nad Morzem Czerwonym.
Każ da noc jest tutaj ś wią teczna, a wszystko w ś wiatł ach i iluminacjach, jak w Nowy Rok. Do pó ź nej nocy sł ychać tu radosne, a nawet przesadnie gł oś ne gł osy wczasowiczó w (ale to naturalna mentalnoś ć naszych „mł odych” ludzi, któ rzy za duż o wypili), stukot szklanek alkoholu mię dzy sobą i na kieliszku blaty nocnych baró w i cią gł y jogging z pustymi szklankami z tarasu do Lobby baru iz powrotem - peł ne i dla cał ej firmy.
Taka aktywnoś ć wczasowiczó w nie trwa dł ugo – tylko do godziny 24:00, kiedy koń czy się system „All inclusive”.
Nasi ludzie, nie ku uciesze barmana z cał odobowego baru w holu, są rozważ ni i oszczę dni i nie są przyzwyczajeni do nadmiernych wydatkó w, gdy są godziny „darmowego” picia. A co najważ niejsze, przed godziną „X” udaje mu się tak upić „po oczy”, ż e nie ma doką d pó jś ć … I tak barman bę dzie musiał się nudzić do dziesią tej rano bez klientó w i bez napiwki… A Chiń czycy, któ rzy od marca zaczynają masowo zalewają kurorty Hurghady, nie ma wielkich nadziei: albo w ogó le nie piją alkoholu, albo kł adą się wcześ nie spać we wschodnim czasie, ale wieczorami i o godz. w nocy nie widział em ani jednego Chiń czyka w barach, zwł aszcza pijaka...
Kolacja jeszcze się nie skoń czył a, a w dwó ch amfiteatrach są siednich hoteli o wspó lnym terytorium dla wszystkich hoteli „Hawaii Riviera” 5 * i „Hawaii Le Jardin” 5 * już wzywają przez potę ż ne, setki watowe wzmacniacze wszystkich wczasowiczó w do wieczorne pokazy: najpierw dla dzieci z dyskoteką , a potem dla dorosł ych.

Ale dyskoteka jest bezpł atna, pod warunkiem, ż e nie ma pł atnego (za 5 USD) pokazu z „Cobra Dance” lub dyskoteki z pianki ...
Pragnę zauważ yć , ż e tak bogatego i ekscytują cego wieczorno-nocnego stylu ż ycia, jak w hotelu „Hawaii Riviera Aqua Park Resort” nie moż na cieszyć się w każ dym pię ciogwiazdkowym hotelu w Egipcie.

Ogró d zoologiczny. Menaż eria, czyli mał e zoo dla hoteli w Hurghadzie nie jest nowoś cią i wiele hoteli ją posiada. Przede wszystkim zwraca uwagę , zwł aszcza dzieci, na mał ą i zwinną mał pkę , któ ra swobodnie biega po hotelu w pobliż u zoo i kradnie wszystkim drobiazgi.
W zoo są dwa ogromne ż ó ł wie, cał y czas powoli ż ują ce liś cie kapusty, a takż e pelikan, bocian i dwie sarny, któ rych przysmakiem są ś wież e ogó rki: aby moż na był o nimi nakarmić zwierzę ta, ogó rki uprzejmie bę dą dostarczony przez mł odego Araba, któ ry opiekuje się zwierzę tami z menaż erii.
Papugi i inne ptaki w klatkach uzupeł niają ogó lną sielankę menaż erii wesoł ym ptasim ś piewem. Skró cony, peł ny tekst w mojej ksią ż ce: „Morze Czerwone jest moją mił oś cią . Notatki z podró ż y z Egiptu»
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał