Maksymalnie 3-*. Prawie kompletne śmieci

Pisemny: 24 październik 2011
Czas podróży: 9 — 23 październik 2011
Ocena hotelu:
4.0
od 10
Oceny hoteli według kryteriów:
Pokoje: 5.0
Usługa: 5.0
Czystość: 5.0
Odżywianie: 4.0
Infrastruktura: 5.0
Hotel pozycjonowany jako 4* zasł uguje na maksymalnie 3*!
Piszę o „gorą cych” emocjach (dopó ki się nie stę pią ). Odpoczę to od 9.10 do 23.10. 2011
Tropitel został wybrany wedł ug kryterió w przystę pnej dla nas ceny, lokalizacji na pierwszej linii, obfitoś ci raf i ryb, ciszy, braku animacji i w poł owie pustej plaż y dla dzieci. W Sharm nie znaleziono pierwszej linii.

Oto, co otrzymaliś my, tak jak się spodziewaliś my. Ale wraz z tym dostaliś my obrzydliwe jedzenie, nie tylko monotonne, na co cierpi wię kszoś ć hoteli w Dahabie, ale obrzydliwe. Nigdy nie uważ ali się za super pretensjonalnych smakoszy i dokuczliwych rosyjskich turystó w. Doś wiadczenie wakacji w Egipcie jest niewielkie - przed Tropitelem byli tylko w Hurghadzie w hotelu Hilton Hurghada Resort w kwietniu 2011 roku. Wię c chcą c nie chcą c byli z nim poró wnywani. To jest dokł adnie to, co robią wszyscy turyś ci.
A wię c o jedzeniu: wzglę dnie (tylko wzglę dnie) bez wysił ku, aby zjeś ć w lokalnej restauracji, co pó ź niej
Hotel pozycjonowany jako 4* zasł uguje na maksymalnie 3*!
Piszę o „gorą cych” emocjach (dopó ki się nie stę pią ). Odpoczę to od 9.10 do 23.10. 2011
Tropitel został wybrany wedł ug kryterió w przystę pnej dla nas ceny, lokalizacji na pierwszej linii, obfitoś ci raf i ryb, ciszy, braku animacji i w poł owie pustej plaż y dla dzieci. W Sharm nie znaleziono pierwszej linii.
Oto, co otrzymaliś my, tak jak się spodziewaliś my. Ale wraz z tym dostaliś my obrzydliwe jedzenie, nie tylko monotonne, na co cierpi wię kszoś ć hoteli w Dahabie, ale obrzydliwe. Nigdy nie uważ ali się za super pretensjonalnych smakoszy i dokuczliwych rosyjskich turystó w. Doś wiadczenie wakacji w Egipcie jest niewielkie - przed Tropitelem byli tylko w Hurghadzie w hotelu Hilton Hurghada Resort w kwietniu 2011 roku. Wię c chcą c nie chcą c byli z nim poró wnywani. To jest dokł adnie to, co robią wszyscy turyś ci.
A wię c o jedzeniu: wzglę dnie (tylko wzglę dnie) bez wysił ku, aby zjeś ć w lokalnej restauracji,
któ re pó ź niej nazwaliś my wył ą cznie stoł ó wką , moż liwy jest tylko tydzień . Postaram się to ują ć kró tko, chociaż negatyw po prostu pę ka:
Hotel pozycjonowany jako 4* zasł uguje na maksymalnie 3*!
Taka jest ogó lna opinia wielu turystó w, z któ rymi rozmawialiś my. Kto pierwszy raz przyjechał do Egiptu, pytali:
-Co dzieje się inaczej? Nie wydaje się to takie zł e.

Ś niadania: na pierwszy rzut oka wydaje się , ż e nie wszystko jest takie straszne. Wiedzą c, ż e w Egipcie z mię sem w ogó le się przecedziliś my: gotowana, stosunkowo jadalna kieł basa, w zasadzie dobry ser (z jakiegoś powodu pokrojony w kostkę ), masł o, gotowane jajka, mię kki, dobry omlet, omlet, któ ry kucharz przyrzą dza na oczach ty, a ponieważ jest na niego kolejka, omlet jest zawsze niedogotowany, pomidory i ser w nim pozostają w koń cu nieroztopione. Tosty z jajek. Za duż o jajek? Naleś niki bez smaku, naleś niki, ale chyba z dż emem. Dalej: fasola typu lobio (ale niesmaczna), jakaś fasola i inne podobne bzdury.
A potem, ogó lnie, puszka: nie oddzielny stojak z kawał kami 8 pię knie udekorowanych dań z twarogu. Podczas ich degustacji okazuje się , ż e twaroż ek jest albo pieprzowy, albo sł ony, albo z nikczemnymi przyprawami. Każ dy zbiera go w mał ych kawał kach. I zabierz je prawie nietknię te. Oto ś wię to, któ re jest stał e w rodzinach sł uż ą cych! I jest kilka dż emó w i ś mietany. Pró bują c poł ą czyć powyż sze skł adniki, nie mogł em zjeś ć powstał ego dania. Mą ż posmarował ciasto najbardziej neutralną masą twarogową i zjadł ją , ż eby jakoś urozmaicić i wypeł nić ż oł ą dek. Ciastka nie są zł e, ale wszystkie z tego samego ciasta francuskiego, tylko dekorowane i posypane na ró ż ne sposoby. Rogaliki są puste (w obecnoś ci dż emu).
Moż esz zapomnieć o sokach owocowych (jak mieliś my w Hurghadzie). Moż esz też „rozpieszczać się ” „sokami” rozcień czonymi w stosunku 1:10. Nie zapomnij też o jogurcie.
Z owocó w zawsze drobno posiekanych, prawie zawsze bez smaku melona, ​ ​ niedojrzał ych pomarań czy i grejpfrutó w. Był y niedojrzał e guawy pokrojone w fenicję . Banany podawano raz posiekane! Dwa razy w cią gu dwó ch tygodni rozpieszczali swoich ukochanych turystó w dojrzał ym i smacznym arbuzem! Oto radoś ci, któ re przeż yli wczasowicze! Chociaż moż e po prostu trafiliś my w zł y sezon.

W mieś cie kupiliś my dojrzał e jemeń skie mango za 20 funtó w za kg. Kupili też soki i wodę (o tym bę dzie osobny temat). Dobry (all inclusive). Herbata czarna, zielona, ​ ​ mię towa, anyż owa, kawa Nescafe. Ach, jak zapomniał am o mlecznej owsiance ryż owej, któ rej potrzebował am po zatruciu (tak-tak-tak) w tej samej „cudownej restauracji”. Owsianka okazał a się zimna, nie tylko zimna, ale z lodó wki! Po 5-minutowej natarczywej proś bie o podgrzanie (jak już wiesz, obsł uga w koń cu nie grzebał a w rosyjskim, poza 2.3 zapamię tanymi zwrotami), polali ją gorą cym mlekiem, czego nie chciał em wszystko.
Obiady: kilka niezbyt wyraź nych zup puree, ale czasami jadalnych. Gulasz woł owy jest zawsze albo drobno siekany (gulasz z sowieckiej stoł ó wki), albo tylko grubo siekany. Wyglą da na to, ż e to ona mnie wcią gnę ł a. Bo nawet teraz nie mogę myś leć o tej woł owinie bez obrzydzenia i napadó w mdł oś ci. Kilka razy dawali cał kiem przyzwoicie ugotowaną wą tró bkę . Z czego wszyscy byli niewymownie szczę ś liwi. Zawsze ta sama ryba okonia morskiego, bardzo tł usta i też duszona w czymś paskudnie tł ustym. Od czego zaczyna chorować już.3, 4 dnia. Nigdy wię cej owocó w morza, drodzy przyszli wczasowicze, nie oczekujcie w nadmorskim kraju.
Szef kuchni (sł odziutka i kochana) bardzo ją chwali, wiedzą c doskonale, ż e ta konkretna cudowna ryba kosztuje ich rubla za tonę (absolutnie dokł adne informacje od miejscowych).
Udekoruj ziemniakami w wielu postaciach (nieź le), cał y czas ryż em (prawie zawsze niesmaczny), tzw. „makaronem” i po prostu makaronem.
Zawsze cukinia, umieję tnie gotowana w ró ż nych kształ tach i rodzajach, zaprojektowana tak, aby stworzyć wraż enie obfitoś ci warzyw (w rzeczywistoś ci jak wszystko inne w tej stoł ó wce). Czasami pyszny bakł aż an. Duszone warzywa mogą być kalafiorem na parze, zwykł ą kapustą , marchewką , dynią i papryką . Twardy i niejadalny. Duż o fasoli, coś w rodzaju gó wna jak soczewica i wszelkiego rodzaju niejadalne gó wno w sosie bez smaku.
A teraz najtrudniejsza sprawa: nasz turysta podchodzi do stoiska z warzywami i sał atkami i to, na co go osł upia obserwacja (z daleka jest duż o i bardzo kuszą co) – a sał atki są z wczorajszych na wpó ł zjedzonych produktó w.

Nie mogę nie wymienić np. takich arcydzieł kuchni Tropitela jak puree ziemniaczane na zimno (pozostał e z wieczora lub co najwyż ej z rana), delikatnie udekorowane siekanymi ogó rkami przez troskliwe rę ce kucharzy,
duszone ziemniaki zmieszane z melonem, posiekaną kieł basą (no dobrze, w naturze, rano znikają ) i pestkami granatu. Nastę pnie grubo posiekane jajka (ze ś niadania), znowu z melonem i odrobiną ś mieci. I szczyty sztuki kulinarnej: w przenoś ni rzeź biony melon i pieczoł owicie uł oż ona kieł basa ze ś niadania.
Ogó lnie moż esz podać kolejną godzinę . Wszystko jest prawie takie samo. Turyś ci (nie jesteś my wyją tkiem) wybierali proste buraki z jakiejś arcydzieł owej sał atki.
Kró tko mó wią c, z warzyw wzię liś my proste ogó rki, modrą kapustę (o ile udał o nam się to trochę stł umić ). I paprykę . W ogó le nie był o zieleni. Ach, przepraszam, był a zielona cebula, z duż ymi gł ó wkami, po prostu i samotnie leż ał a na talerzu. Pomidory był y podawane albo przez chemię , albo przez coś innego.
Wniosek:
dyrekcja hotelu powinna wynagrodzić szefa kuchni i cał ą obsł ugę kuchni za sumienny i bardzo staranny podział ś rodkó w przeznaczonych na wyż ywienie gł upich turystó w.

Obiady: czasami był y mniej lub bardziej akceptowalne. Prawie zawsze gulasz z kurczaka, ś wież y, ale jadalny. W poniedział ki w pobliż u werandy restauracji szef kuchni przygotowywał grilla z kurczaka (w ogó le nie marynowanego, ale pysznego, bo to był grill) i kebaba. Kebab moż na jeś ć tylko na gorą co i z duż ą iloś cią sosu. Ponieważ nie wiedzą , jak gotować mię so mielone jako takie. Ale dzię ki za to, jak to mó wią … Dwukrotnie szef kuchni ugotował coś podobnego do shawarmy, też nie fontannę , ale w poró wnaniu do wszystkiego innego, to tylko jakieś wakacje! Nawiasem mó wią c, pamię taj, ż e po zwykł y sos Heinz bę dziesz musiał biegać po stoł ach lub pytać kelneró w!
Ciastka: nieź le, ale jasne jest, ż e z dwó ch rodzajó w ciasta przygotowuje się.20 ró ż nych potraw. Nie korzystam z mą ki, wię c nie przepadał am za nią . Chociaż mą ż był w zasadzie zadowolony.
Ale pieczenie nie rekompensuje wszystkiego innego.
Kró tko mó wią c, gdzieś tak. Nie spodziewał em się , ż e kiedykolwiek bę dę tak rozmawiać o jedzeniu,
ale za dwa tygodnie zagotował a się , po prostu kapety !! ! ! W samolocie z przyjemnoś cią zjadł em kawał ek gotowanej woł owiny i popił em go sokiem pomidorowym!
Drodzy Panowie! Przyjmuj duż o ś rodkó w na ż oł ą dek na zatrucie! Nie wychodził am z pokoju przez dzień (straszna biegunka), dzię ki apteczce pomogł a mi wyjś ć . 99% zatruł o się podczas lunchu w stoł ó wce Tropitel! Oczywiś cie nie moż na tego udowodnić .
Za nakarmienie kucharza wszystkimi jego pysznoś ciami, z wyją tkiem pieczenia, solidną parą ! (uwaga nie jednostka! ).
Tak, czerwone wino jest cał kiem znoś ne, doś ć sł abe. Piwo też chwalą wszyscy, z butelek.
Z pozostał ych napojó w są to: cola, fanta, sprite, tonik, niezwykle rzadko sok z guawy z opakowań .
Wię c każ dy wie o lokalnym alkoholu - gó wno jest nierealne.
Mał y szkic w barze przy basenie: Proszę barmana o zbudowanie koktajlu Pina Colada. Ma moment zakł opotania… ja też mam, bo widzę , ż e w barze nie ma miksera! Nie mogę się doczekać , co dalej zrobi barman.

Dostaję : rum + sok ananasowy + mleko. I to wszystko! ! ! Na proś bę pokonaj tę wspaniał oś ć i pytanie gdzie jest mikser? ten wspaniał y zaradny potomek faraonó w bardzo ż wawo i przekonują co zaproponował mieszanie i ubijanie koktajlu sł omką!!!!! ! ! „Koktajl” został wylany, cudowny barman jest nieszczę ś liwy. Otó ż ​ ​ to. . .
Teraz o piciu wody! ! ! To tylko upokorzenie! Wiedzieliś my, ż e w pokoju nie ma wody butelkowanej, ale moż na ją odebrać z lodó wki. Po przyjeź dzie do Tropitel wieczorem zabrakł o nam wody, a restauracja stwierdził a, ż e ​ ​ moż na ją zabrać tylko w szklankach, ale nie w butelce!! ! ! Po prostu zwariowaliś my, zwariowaliś my i kupiliś my 1.5 litra wody za 5 funtó w w sklepie Paszy. Okazał o się pó ź niej, ż e ich woda jest doś ć tania. W Dahab kupili 1.5 litra za 2-3 funty, a 7-litrowy bakł aż an za 8 funtó w. To wł aś nie trzeba być dziwakami i wieś niakami, aby oszczę dzać na wodzie na pustyni!! ! ! dla turystó w, któ rzy mają all inclusive. Nastę pnie nalaliś my wodę z lodó wki bezpoś rednio do butelki, plują c na wszystkich. Tak poza tym,
powiedziano nam, ż e 3-4 dni przed nami lodó wka był a schowana za ladą . A po wielkim skandalu jaki zrobił o dla nich 3 naszych turystó w, od któ rych kilka godzin wcześ niej wył udzili 10$ za zameldowanie się , nie nosili bransoletki, nie dali wody, postawili lodó wkę na korytarzu . Jak ci się podoba ta opcja?
Nawiasem mó wią c, Pasza jest jedynym rosyjskoję zycznym przyjacielem w hotelu (nie jest jego pracownikiem), a nasi turyś ci nieustannie zwracają się do niego o tł umaczenie w nagł ych przypadkach.

Pokoje: przy zameldowaniu dali czek wó dki w recepcji i poprosili o pokó j z dobrym widokiem na drugim pię trze, któ ry dostali. Ale strona był a sł oneczna, nie moż na był o wyjś ć na balkon cał y dzień , upał nie był prawdziwy, a wiatr wszystko zwiał . Pamię taj, ż e nie ma tam lin ani spinaczy do bielizny! Po dwó ch lub trzech dniach przenieś li się na parter po zacienionej stronie, prezentują c na recepcji czekoladę i paczkę zwykł ych papierosó w. Wię c to wcale nie jest konieczne
Drodzy panowie turyś ci, zapł ać dolcami, a nawet za 10 -20. Sami je korumpujemy.
Zadowolony z numeru dwa. W przeciwień stwie do pierwszego był y dwa drewniane pó ł tora ł ó ż ka zsunię te ze sobą bardzo dobrymi materacami ortopedycznymi.
Kto wię c potrzebuje bardzo dobrego snu, polecam brać pokoje z wł aś nie takimi materacami. Suszarka do wł osó w, mieszkanie, TV, ś wiatł o, lodó wka - wszystko dział ał o. Zadzwonili do mistrza, aby naprawić gniazdko - szybko zrobił wszystko. Ale nasz pokó j znajdował się na pierwszym pię trze i chociaż ostrzegano nas, nadal zostawiliś my Marlboro i zapalniczkę na werandzie i bezpiecznie zgubiliś my je rano. Czyjeś pł etwy został y skradzione itp. Wię c bą dź ostroż ny! Kradzież w hotelu ma miejsce.
Wielu turystó w dzielił o się ró ż nymi „oryginalnymi” przypadkami podczas odprawy.
Najbardziej raż ą ce: trzyosobowa rodzina zapł acił a peł ny, a nawet wyż szy koszt za trzy peł ne miejsca (1500 USD za dwie,

zapł acili 2500 dolaró w za trzy). I bezczelnie zaczę li osiedlać się w pokoju 2+1. (Nawiasem mó wią c, widział em ten numer - obok dwó ch kamiennych ł ó ż ek postawiono okropnie stare, zapadają ce się skł adane ł ó ż ko), jednocześ nie wymuszają c wię cej pienię dzy. Ludzie przeklinali przez 5 godzin, aż przybył wezwany przewodnik. Ci turyś ci byli w cią gł ym szoku z powodu tego i wszystkich innych "urokó w" hotelu, któ re wymienił em. Obiecali, ż e po przyjeź dzie skontaktują się z organizatorem wycieczek i napiszą , gdy tylko bę dzie to moż liwe. I wierzcie mi, przyjaciele, oni byli oszoł omieni do piekł a...
Terytorium: mał e, niezbyt zielone (w Dahab nie za bardzo się tym przejmują ). Ź le dbają o tereny zielone, widać , ż e nic do cholery nie sadzą , tylko je trochę podlewają . A problem architektury krajobrazu jest rozwią zany w bardzo oryginalny sposó b: turysta moż e kupić jaką ś palmę w centrum ogrodniczym, zamó wić tabliczki ze swoim nazwiskiem i uroczyś cie posadzić ją przy basenie, ku aplauzowi administracji i personelu.
(zaobserwował taki obraz).
Nawiasem mó wią c, podobał mi się basen. Musiał em spę dzić w jego pobliż u ponad godzinę , „dzię ki” straszliwemu wiatrowi na plaż y i cał kowitej niemoż noś ci pł ywania.
Obsł uga: personel w ję zyku rosyjskim nie grzebie w vaaasche!!! !
Jak to jest? Przyjmują do 40% turystó w rosyjskoję zycznych i nawet nie wykazują skł onnoś ci do nauki ję zyka rosyjskiego. Dla Egiptu to po prostu bzdura! Dlaczego organizatorzy wycieczek tak protekcjonalnie się do tego stosują ? Był o kilka nieprzyjemnych momentó w, kiedy nie mogł em nic wyjaś nić personelowi.
Ale we wszystkich moż liwych miejscach są pudeł ka na napiwki. Tylko arogancja i ś miech.
Naprawdę chciał em pisać im „dzię kuję ” wył ą cznie w niektó rych idiomatycznych rosyjskich wyraż eniach. Szkoda, ż e ​ ​ nie potrafią czytać . Nawiasem mó wią c, też po angielsku. Bardzo wą tpię , czy oni ró wnież potrafią czytać po arabsku.
Plaż a, morze: sama plaż a jest doś ć duż a i prawie zawsze w poł owie pusta. Zawsze był o wystarczają co duż o leż akó w i parasoli dla wszystkich. Rafa jest niesamowita?

ale wiatr i fale był y prawie zawsze. Z 13 dni miał.3 spokojne dni. A potem w nich udał o mi się wpaś ć mię dzy koralowce i poważ nie zranić jedną nogę , a potem poś lizgną ć się na mokrym molo i przekrę cić drugą . Nawiasem mó wią c, tam co pią ty turysta demonstruje sobie nawzajem kontuzje i kontuzje.
Na przykł ad mam swoje mał e fobie. Boję się fal i wody w ustach i nosie. Wię c pł ywać z maską , ale okazał o się , ż e trochę .
A ż eby tylko popł ywać pojechaliś my do laguny. Super! ! ! Piasek, surferzy. . . mał e koralowce znalezione okoł o 30 metró w od plaż y, gdzie moż na spotkać skrzydlice i kulistę .
Powiem Wam mał y sekret: w lagunie w pobliż u hotelu Dahabiya i pomię dzy molo z ł ó dkami jest bezpł atna miejska plaż a z parasolami, ale bez leż akó w, nie potrzebowaliś my ich tam. Moż esz wzią ć bezpł atny autobus Tropitelevsky do centrum, a nastę pnie za 10 funtó w taksó wką moż esz dostać się na publiczną plaż ę . Powró t do Tropitel zapł acił.20 funtó w.
Wycieczki: z agencji na nabrzeż u King Safari przenieś liś my się do klasztoru ś w. Catherine, dla dwojga 50 dolaró w. Oboje jechaliś my minibusem. Ale bez przewodnika. Organizatorzy wycieczek mają.45 dolcó w na osobę , ale z przewodnikiem. Pkt. lubił . Kupiliś my tam ksią ż eczkę za 20 funtó w na ulicy, w klasztorze jest droż ej. Nawet przez tę samą agencję pł ywaliś my ł odzią ze szklanym dnem. Ró wnież razem i też ś wietnie.

Niebieska dziura wydawał a nam się daleka (oczywiś cie nie 3 kilometry) iw poł owie drogi zahamowaliś my jeepa i pojechaliś my. Nie mamy tam nic do zł apania. Samą dziurę widać tylko z wysokoś ci, a rafa jest taka wszę dzie. Ale polecam wszystkim odwiedzić . Zwró cone za 30 funtó w. Siedzieliś my, leż eliś my w kanionie, piliś my herbatę beduiń ską za nierealne pienią dze. Ale to nie szkoda, bo och. Lubił em wypoczywać na ł ó ż kach (leż ą c wł asny rę cznik i obserwują c nurkó w. ). Począ tkowo planowano udać się do dziury na wielbł ą dach, do któ rej niespodziewanie dla siebie rozpalił em się z wielkim zainteresowaniem i czuł oś cią ,
ale kiedy zobaczył a dziewczynę o kulach i w pierwszych dniach sama uszkodził a sobie nogi i usł yszał a, ż e ​ ​ spadł a z wielbł ą da i zwichnię cie został o skorygowane w znieczuleniu, ograniczył a się do karmienia, gł askania i fotografowania.
Swoją drogą druga dziewczyna o kulach spadł a z quada
Duż ą zaletą jest to, ż e Tropitel posiada wł asny bas wahadł owy. (jak stali się hojni? ) Sześ ć razy pojechaliś my do Dahabu na nabrzeż e. Jedliś my w jednej z licznych cukinii na nabrzeż u za 150 funtó w za dwie osoby, duż ą porcję najś wież szego granika z grilla ze wszystkimi dzwonkami i gwizdkami. Sprzedali ró wnież.0, 5 wó dki za 15 USD.
Mimo paskudnego hotelu nasze wakacje był y udane dzię ki podró ż om, poł oż eniu geograficznemu, ż yciu morskiemu, przyrodzie i chó rowi. nastró j bez wzglę du na wszystko.
Pkt. Podobał mi się sam Dahab i jego okolice. Nastę pnym razem chcemy zatrzymać się w hotelu w lagunie. I moż esz kilka razy pojechać do Tropitel jego wł asnym autobusem. Idź do kanionu i tego samego molo Tropitelevsky.
Podsumowanie: hotel jest do bani. Jak powiedział nasz przewodnik, wzdychają c cię ż ko, wysł uchują c za każ dym razem tych samych narzekań , ż e w Dahabie jeszcze tylko dwa, a nawet jeden hotel są gorsze.
Wię c wycią gnijcie wł asne wnioski, panowie! Tropitel jest dla super bezpretensjonalnych turystó w, nurkó w, zapalonych nurkó w, któ rzy są w stanie nurkować w dowolnych falach i faktycznie jeś ć ś mieci. A nawet wtedy tylko tydzień .
Jeś li interesują Cię szczegó ł y, odpowiem.

a my zadzwoniliś my wył ą cznie do stoł ó wki, moż na tylko tydzień . Postaram się to ują ć kró tko, chociaż negatyw po prostu pę ka:
Hotel pozycjonowany jako 4* zasł uguje na maksymalnie 3*!
Taka jest ogó lna opinia wielu turystó w, z któ rymi rozmawialiś my. Kto pierwszy raz przyjechał do Egiptu, pytali:
-Co dzieje się inaczej? Nie wydaje się to takie zł e.
Ś niadania: na pierwszy rzut oka wydaje się , ż e nie wszystko jest takie straszne. Wiedzą c, ż e w Egipcie z mię sem w ogó le przecedziliś my: gotowaną , stosunkowo jadalną kieł basę ,
w zasadzie dobry ser (z jakiegoś powodu pokrojony w kostkę ), masł o, jajka na twardo, mię kki, dobry omlet, omlet, któ ry kucharz przygotowuje na Twoich oczach, a ż e jest do niego kolejka, omlet zawsze jest niedogotowany, pomidory a ser w nim pozostaje ostatecznie niestopiony. Tosty z jajek. Za duż o jajek? Naleś niki bez smaku, naleś niki, ale chyba z dż emem. Dalej: fasola typu lobio (ale niesmaczna), jakaś fasola i inne podobne bzdury. A potem, ogó lnie, puszka: nie oddzielny stojak z kawał kami 8 pię knie udekorowanych dań z twarogu. Podczas ich degustacji okazuje się , ż e twaroż ek jest albo pieprzowy, albo sł ony, albo z nikczemnymi przyprawami. Każ dy zbiera go w mał ych kawał kach. I zabierz je prawie nietknię te. Oto ś wię to, któ re jest stał e w rodzinach sł uż ą cych! I jest kilka dż emó w i ś mietany. Pró bują c poł ą czyć powyż sze skł adniki, nie mogł em zjeś ć powstał ego dania.

zielona, ​ ​ mię towa, anyż owa, kawa Nescafe. Ach, jak zapomniał am o mlecznej owsiance ryż owej, któ rej potrzebował am po zatruciu (tak-tak-tak) w tej samej „cudownej restauracji”. Owsianka okazał a się zimna, nie tylko zimna, ale z lodó wki! Po 5-minutowej natarczywej proś bie o podgrzanie (jak już wiesz, obsł uga w koń cu nie grzebał a w rosyjskim, poza 2.3 zapamię tanymi zwrotami), polali ją gorą cym mlekiem, czego nie chciał em wszystko.
Obiady: kilka niezbyt wyraź nych zup puree, ale czasami jadalnych. Gulasz woł owy jest zawsze albo drobno siekany (gulasz z sowieckiej stoł ó wki), albo tylko grubo siekany. Wyglą da na to, ż e to ona mnie wcią gnę ł a. Bo nawet teraz nie mogę myś leć o tej woł owinie bez obrzydzenia i napadó w mdł oś ci. Kilka razy dawali cał kiem przyzwoicie ugotowaną wą tró bkę . Z czego wszyscy byli niewymownie szczę ś liwi. Zawsze ta sama ryba okonia morskiego, bardzo tł usta i też duszona w czymś paskudnie tł ustym.
Od czego zaczyna chorować już.3, 4 dnia. Nigdy wię cej owocó w morza, drodzy przyszli wczasowicze, nie oczekujcie w nadmorskim kraju.
Szef kuchni (sł odziutka i kochana) bardzo ją chwali, wiedzą c doskonale, ż e ta konkretna cudowna ryba kosztuje ich rubla za tonę (absolutnie dokł adne informacje od miejscowych).
Udekoruj ziemniakami w wielu postaciach (nieź le), cał y czas ryż em (prawie zawsze niesmaczny), tzw. „makaronem” i po prostu makaronem. Zawsze cukinia, umieję tnie gotowana w ró ż nych kształ tach i rodzajach, zaprojektowana tak, aby stworzyć wraż enie obfitoś ci warzyw (w rzeczywistoś ci jak wszystko inne w tej stoł ó wce). Czasami pyszny bakł aż an. Duszone warzywa mogą być kalafiorem na parze, zwykł ą kapustą , marchewką , dynią i papryką . Twardy i niejadalny. Duż o fasoli, coś w rodzaju gó wna jak soczewica i wszelkiego rodzaju niejadalne gó wno w sosie bez smaku.
A teraz najtrudniejsza sprawa: nasz turysta podchodzi do stoiska z warzywami i sał atkami i to, na co go osł upia obserwacja (z daleka jest duż o i bardzo kuszą co) – a sał atki są z wczorajszych na wpó ł zjedzonych produktó w.

Nie mogę nie wymienić np. takich arcydzieł kuchni Tropitela jak puree ziemniaczane na zimno (pozostał e z wieczora lub co najwyż ej z rana), delikatnie udekorowane siekanymi ogó rkami przez troskliwe rę ce kucharzy, duszone ziemniaki zmieszane z melonem, posiekaną kieł basą (no dobrze, w naturze, rano znikają ) i pestkami granatu. Nastę pnie grubo posiekane jajka (ze ś niadania), znowu z melonem i odrobiną ś mieci. I szczyty sztuki kulinarnej: w przenoś ni rzeź biony melon i pieczoł owicie uł oż ona kieł basa ze ś niadania.
Ogó lnie moż esz podać kolejną godzinę . Wszystko jest prawie takie samo. Turyś ci (nie jesteś my wyją tkiem) wybierali proste buraki z jakiejś arcydzieł owej sał atki.
Kró tko mó wią c,
też nie fontanna, ale w poró wnaniu do wszystkiego innego, to po prostu jakieś wakacje! Nawiasem mó wią c, pamię taj, ż e po zwykł y sos Heinz bę dziesz musiał biegać po stoł ach lub pytać kelneró w!
Ciastka: nieź le, ale jasne jest, ż e z dwó ch rodzajó w ciasta przygotowuje się.20 ró ż nych potraw. Nie korzystam z mą ki, wię c nie przepadał am za nią . Chociaż mą ż był w zasadzie zadowolony.
Ale pieczenie nie rekompensuje wszystkiego innego.
Kró tko mó wią c, gdzieś tak. Sama nie spodziewał am się , ż e kiedyś bę dę dyskutować o takim jedzeniu, ale za dwa tygodnie zagotował a się , po prostu kapety !! ! ! W samolocie z przyjemnoś cią zjadł em kawał ek gotowanej woł owiny i popił em go sokiem pomidorowym!
Drodzy Panowie! Przyjmuj duż o ś rodkó w na ż oł ą dek na zatrucie! Nie wychodził am z pokoju przez dzień (straszna biegunka), dzię ki apteczce pomogł a mi wyjś ć . 99% zatruł o się podczas lunchu w stoł ó wce Tropitel! Oczywiś cie nie moż na tego udowodnić .
Za nakarmienie kucharza wszystkimi jego pysznoś ciami, z wyją tkiem pieczenia, solidną parą ! (uwaga nie jednostka! ).
Tak,

a w restauracji mó wiono, ż e moż na brać tylko szklanki, ale nie w butelce!! ! ! Po prostu zwariowaliś my, zwariowaliś my i kupiliś my 1.5 litra wody za 5 funtó w w sklepie Paszy. Okazał o się pó ź niej, ż e ich woda jest doś ć tania. W Dahab kupili 1.5 litra za 2-3 funty, a 7-litrowy bakł aż an za 8 funtó w. To wł aś nie trzeba być dziwakami i wieś niakami, aby oszczę dzać na wodzie na pustyni!! ! ! dla turystó w, któ rzy mają all inclusive. Nastę pnie nalaliś my wodę z lodó wki bezpoś rednio do butelki, plują c na wszystkich. Przy okazji powiedziano nam, ż e 3-4 dni przed nami lodó wka był a schowana za ladą . A po wielkim skandalu jaki zrobił o dla nich 3 naszych turystó w, od któ rych kilka godzin wcześ niej wył udzili 10$ za zameldowanie się , nie nosili bransoletki, nie dali wody, postawili lodó wkę na korytarzu . Jak ci się podoba ta opcja?
Nawiasem mó wią c, Pasza jest jedynym rosyjskoję zycznym przyjacielem w hotelu (nie jest jego pracownikiem), a nasi turyś ci nieustannie zwracają się do niego o tł umaczenie w nagł ych przypadkach.
Pokoje: przy zameldowaniu dali czek wó dki w recepcji i poprosili o pokó j z dobrym widokiem na drugim pię trze, któ ry dostali. Ale strona był a sł oneczna, nie moż na był o wyjś ć na balkon cał y dzień , upał nie był prawdziwy, a wiatr wszystko zwiał . Pamię taj, ż e nie ma tam lin ani spinaczy do bielizny! Po dwó ch lub trzech dniach przenieś li się na parter po zacienionej stronie, prezentują c na recepcji czekoladę i paczkę zwykł ych papierosó w. Wię c absolutnie nie trzeba, drodzy turyś ci, pł acić dolcami, a nawet za 10 -20. Sami je korumpujemy.
Zadowolony z numeru dwa. W przeciwień stwie do pierwszego był y dwa drewniane pó ł tora ł ó ż ka zsunię te ze sobą bardzo dobrymi materacami ortopedycznymi.
Kto wię c potrzebuje bardzo dobrego snu, polecam brać pokoje z wł aś nie takimi materacami. Suszarka do wł osó w, mieszkanie, TV, ś wiatł o, lodó wka - wszystko dział ał o. Zadzwonili do mistrza, aby naprawić gniazdko - szybko zrobił wszystko.
Ale nasz pokó j znajdował się na pierwszym pię trze i chociaż ostrzegano nas, nadal zostawiliś my Marlboro i zapalniczkę na werandzie i bezpiecznie zgubiliś my je rano. Czyjeś pł etwy został y skradzione itp. Wię c bą dź ostroż ny! Kradzież w hotelu ma miejsce.
Wielu turystó w dzielił o się ró ż nymi „oryginalnymi” przypadkami podczas odprawy.

Najbardziej skandaliczne: trzyosobowa rodzina zapł acił a peł ną , a nawet wię cej za trzy peł ne miejsca (dwa kosztował y 1500 dolaró w, za trzy pł acił y 2500 dolaró w). I bezczelnie zaczę li osiedlać się w pokoju 2+1. (Nawiasem mó wią c, widział em ten numer - obok dwó ch kamiennych ł ó ż ek postawiono okropnie stare, zapadają ce się skł adane ł ó ż ko), jednocześ nie wymuszają c wię cej pienię dzy. Ludzie przeklinali przez 5 godzin, aż przybył wezwany przewodnik. Ci turyś ci byli w cią gł ym szoku z powodu tego i wszystkich innych "urokó w" hotelu, któ re wymienił em. Obiecali, ż e po przyjeź dzie skontaktują się z organizatorem wycieczek i napiszą , gdy tylko bę dzie to moż liwe. I uwierz
przyjaciele, byli tak oszoł omieni do piekł a. . .
Terytorium: mał e, niezbyt zielone (w Dahab nie za bardzo się tym przejmują ). Ź le dbają o tereny zielone, widać , ż e nic do cholery nie sadzą , tylko je trochę podlewają . A problem architektury krajobrazu jest rozwią zany w bardzo oryginalny sposó b: turysta moż e kupić jaką ś palmę w centrum ogrodniczym, zamó wić tabliczki ze swoim nazwiskiem i uroczyś cie posadzić ją przy basenie, ku aplauzowi administracji i personelu. (zaobserwował taki obraz).
Nawiasem mó wią c, podobał mi się basen. Musiał em spę dzić w jego pobliż u ponad godzinę , „dzię ki” straszliwemu wiatrowi na plaż y i cał kowitej niemoż noś ci pł ywania.
Obsł uga: personel w ję zyku rosyjskim nie grzebie w vaaasche!!! !
Jak to jest? Przyjmują do 40% turystó w rosyjskoję zycznych i nawet nie wykazują skł onnoś ci do nauki ję zyka rosyjskiego. Dla Egiptu to po prostu bzdura! Dlaczego organizatorzy wycieczek tak protekcjonalnie się do tego stosują ? Był y niezrę czne chwile.
A ż eby tylko popł ywać pojechaliś my do laguny. Super! ! ! Piasek, surferzy. . . mał e koralowce znalezione okoł o 30 metró w od plaż y, gdzie moż na spotkać skrzydlice i kulistę .

Powiem Wam mał y sekret: w lagunie w pobliż u hotelu Dahabiya i pomię dzy molo z ł ó dkami jest bezpł atna miejska plaż a z parasolami, ale bez leż akó w, nie potrzebowaliś my ich tam. Moż esz wzią ć bezpł atny autobus Tropitelevsky do centrum, a nastę pnie za 10 funtó w taksó wką moż esz dostać się na publiczną plaż ę . Powró t do Tropitel zapł acił.20 funtó w.
Wycieczki: z agencji na nabrzeż u King Safari przenieś liś my się do klasztoru ś w. Catherine, dla dwojga 50 dolaró w. Oboje jechaliś my minibusem. Ale bez przewodnika. Organizatorzy wycieczek mają.45 dolcó w na osobę , ale z przewodnikiem. Pkt. lubił . Kupiliś my tam ksią ż eczkę za 20 funtó w na ulicy, w klasztorze jest droż ej. Nawet przez tę samą agencję pł ywaliś my ł odzią ze szklanym dnem. Ró wnież razem i też ś wietnie.
Niebieska dziura wydawał a nam się daleka (oczywiś cie nie 3 kilometry) iw poł owie drogi zahamowaliś my jeepa i pojechaliś my.
Nie mamy tam nic do zł apania. Samą dziurę widać tylko z wysokoś ci, a rafa jest taka wszę dzie. Ale polecam wszystkim odwiedzić . Zwró cone za 30 funtó w. Siedzieliś my, leż eliś my w kanionie, piliś my herbatę beduiń ską za nierealne pienią dze. Ale to nie szkoda, bo och. Lubił em wypoczywać na ł ó ż kach (leż ą c wł asny rę cznik i obserwują c nurkó w. ). Począ tkowo planowano iś ć do dziury na wielbł ą dach, do któ rej niespodziewanie dla siebie rozpalił em się z wielkim zainteresowaniem i czuł oś cią , ale kiedy zobaczył em dziewczynę o kulach i w pierwszych dniach zranił a się w nogi i usł yszał em, ż e ma spadł a z wielbł ą da i w znieczuleniu skorygowano jej zwichnię cie, ograniczył am się do karmienia, gł askania i fotografowania.
Swoją drogą druga dziewczyna o kulach spadł a z quada

Duż ą zaletą jest to, ż e Tropitel posiada wł asny bas wahadł owy. (jak stali się hojni? ) Sześ ć razy pojechaliś my do Dahabu na nabrzeż e.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał