Pytanie o Bułgaria

  Zadać pytanie
Zadać pytanie
Na Twoje pytanie odpowiedzą eksperci i doświadczeni turyści.
+ Wyjaśnienie do pytania
2406 subskrybenci zostaną
powiadomieni o problemie
Ciekawe pytania

Powiązane pytanie «Zakupy»
o winie
Niewiele wiemy o winach wytrawnych. Najlepsze, jakie przywieźli do domu, to wina z Rumunii. Jakoś to nie działa z Bułgarii. Zawsze konsultuję się ze sprzedawcami, ale nie do końca tego, czego chciałem. Doradzić co kupić? Wino nie powinno być kwaśne, nie tanie, o bogatym aromacie. Bardzo lubię wina z królewskiej piwnicy w Bałcziku. ale nie są suche. Ostatnim razem zabrali go w sklepie firmowym w Pomorie za 10 lew, ale też nie za dużo.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Subskrybuj
7 subskrybenci  • zapytał 2013-03-2011 lat wstecz
Odpowiedzi  •  21
аватар NatashaS
Mają region winiarski (nie pamiętam nazwy, poszukaj w Google) na granicy z Grecją. Wina z tego regionu uznawane są za najlepsze.
Jak dla mnie bułgarskie białe wina nie są złe, ale przecedzone z czerwonymi.
аватар irina_1901
Dziękuję, czy możesz podać mi konkretne imię? Będę wdzięczny.
аватар ddr577
W 2000 roku Bułgaria przyjęła klasyfikację win opartą na zasadzie terytorialnej i zgodną z przepisami UE. Bułgarska klasyfikacja win obejmuje cztery kategorie.
Pierwszym z nich są wina stołowe.
Drugi to wina lokalnych marek. W szczególności bułgarskie marki obejmują wina z odmian winogron Mavrud, Dimyat, Kadarka (Gamza), Melnik.
Trzecia to wina wyprodukowane z odmian winogron o określonej jakości uprawianych w określonych regionach (DGO). Obejmuje to wysokiej jakości wina Riesling, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot itp. Etykieta musi wskazywać obszar pochodzenia.
Czwarta - najwyższa kategoria: nazwa kontrolowana przez pochodzenie "controll" - jest podobna do francuskiej kategorii AOC. Wina produkowane są z winogron uprawianych na specjalnie akredytowanych obszarach o określonych warunkach agrometeorologicznych, które zapewniają winogronom – a następnie winom – szczególny smak i aromat (na przykład obszary wokół miast Straldża, Brezowo, Karlovo i Sungurlare dla Cherven misket (czerwony muszkat), Płowdiw i Chirpan dla odmiany Mavrud, Melnik dla odmiany winorośli Shiroka Melnishka itp.) Ta kategoria jest przydzielana przez komisję ekspertów.
аватар ddr577
kocham wino w Melniku .. jest najlepsze
аватар ddr577
najlepsze wino w Bułgarii powstaje w mieście Melnik)
аватар ddr577
tak ... strona oszalała
аватар V.A.S.
Z dzieciństwa pamiętam, że bułgarskie wino nadało się tylko do grzańca, a tam - im gorsze, tym lepsze! ;)
аватар irina_1901
Dziękuję wszystkim, napiszę wszystko i spróbujemy. A potem ekskluzywny z Bałczika jest już trochę zmęczony i drogi (20-25 euro rok temu). W tym samym miejscu w Bałczce, nie pamiętam dokładnie gdzie, ale wydaje się, że na terenie Ogrodu Botanicznego jest sklep, w którym winiarz sprzedaje wina własnej produkcji, 15 lewa za butelkę 0,75, mówią, że jest suchy, ale inni mówili, że jest hodowany. Podobały nam się też figi.
аватар Natassha_Kiev
W Bałcziku nie ekskluzywna, ale czysta podróbka - zręczne ręce dodały smaków (co uwielbiają nasi turyści) - i wszystko gotowe na super produkty. Lubię wina produkowane przez Targovishte (takie skręcone butelki) - szczególnie pachnący Traminer, choć biały, ale nieporównywalny! Melnik - tak, bardzo dobre wina, jak tam byliśmy - piliśmy wino zamiast śniadania, obiadu i kolacji! Ale to wino ma cierpki smak, dobrą przekąską będzie dla niego lukanka, sujuk, syrena. Prawdziwie bułgarskie odmiany, oprócz winorośli Shiroka melnishka (Melnik), to Dimyat (w pobliżu Evksinograd) - białe wino o smaku waniliowym. Mavrud jest ceniony z Asenowgradu, jest to również cierpkie czerwone wino, odpowiednie do zimowych tłustych potraw mięsnych, takich jak kapama, kavarma. To, że wina są wytrawne, nie oznacza, że ​​nie są słodkie. W Bułgarii jest wystarczająco dużo słonecznych dni, aby winiarz mógł uzyskać wystarczającą zawartość cukru. Rakia jest zwykle sprowadzana z Pomorie - Pomorisk Grozdova jest jedną z najlepszych
аватар irina_1901
Dziękuję Ci. Zapisuję wszystko.
аватар Afnbybz
W zeszłym roku sprowadziliśmy z Bułgarii wino figowe, które jest wytwarzane według technologii wina śnieżnego. Bułgarzy zaczęli produkować wino według receptury portugalskiego wina porto - bardzo smaczne. Bardzo przyzwoite wino - jagodowo - jeżynowe i malinowe. Ale trzeba przyznać, że ich brandy Pliska ma 30 lat. I bardzo, bardzo - brandy Victoria - 30 lat.
аватар irina_1901
Dziękuję Ci. Rzucę okiem na wino. A brandy co roku z powodzeniem bierzemy: Pliska, Presław, w zeszłym roku braliśmy Black Sea Gold w Pomorie, nam się podobało. A na Wielkanoc zawsze zabieramy Cahors Blagovest z Pomorie.
аватар Afnbybz
Jest też przyzwoity likier miętowy Menta Cave
аватар yty13
Były w zeszłym roku. Mąż "torturował" przewodnika o winach, Nona napisała mu imiona. Biały: Khan Krum Traminer (Targovishte), Chardonnay (Pomorie), Keratsuda, Chateau Kafnobat. Czerwoni: Melnik, Mavrud, Gamza (Sukhindol). A rakia „Slivovitsa” poszła z hukiem w pracy męża.
аватар jurispiridonov5
na świecie sprzedaje się około miliona różnych win * różne roczniki. Nie pamiętasz wszystkiego. Dlatego istnieją oceny jakości, obiektywne. Istnieje bułgarska strona z ocenami. Krótko mówiąc kup z najwyższą oceną i wszystko będzie OK
аватар irina_1901
Dziękuje za wszystko.
аватар Afnbybz
Cóż, nie wiem - Melnik i Mavrud mają bardzo wysoką ocenę, ale niestety nie mogliśmy nawet „napić się”. Nie podobało nam się to! ...
аватар Natassha_Kiev
Afnbybz - sądząc po powyższym wpisie - lubisz figi jagodowe i inne słodko-aromatyczne likiery, których nie można nazwać winami. Każdy ekspert od wina powie ci, że to podróbka. Można uprawiać winogrona na pewnym zboczu, można fermentować moszcz bez kiści, wyciskać tylko sok i uzyskać lekki aromat jagód i przyjemny posmak, ale nie będzie to tak wyraźne. Myślę, że nie zrozumiesz smaku prawdziwego wytrawnego wina, ale to nie znaczy, że wina są „bez smaku” lub złe. Jeśli międzynarodowi eksperci wystawiali swoje oceny na konkursach, oznacza to, że wino dla prawdziwych koneserów jest najwyższej jakości.
аватар Natassha_Kiev
Dla zrozumienia – wino wytrawne przygotowuje się wyłącznie z soku winogronowego, natomiast Cahors, nalewki – z tego, co pozostaje po wyciskaniu soku, z dodatkiem cukru, aromatycznych ziół lub – w większości przypadków – aromatów. Tak, miło jest wypić słodki łyk, ale po 1 szklance będzie boleć głowa. Cahory i wina deserowe, podobnie jak porto, mają swoją tradycję picia. Bułgaria nie słynie z cahors i wina porto, nawet gdy obcuje się w kościele ze zwykłym wytrawnym winem. Każdy rodzaj wina ma swój smak i aromat z określonym rodzajem przekąski (myry, mięsne przysmaki - lukanka, filet Elena, Elena but, pastrma). Wina zwykłych ludzi, którzy to rozumieją, są również wyjątkowo dobre. Ojczyzną mojego męża jest region Rousse, to jest północ Bułgarii. Robią niesamowite „północne” wina. Po wypiciu sporej ilości wina - głowa nigdy nie boli. I pomyśleć, że kieliszek wina zawiera sfermentowany naturalny sok winogronowy, nie przetworzony termicznie, zawierający wiele przydatnych właściwości. Żartujemy w rodzinie, że kiedy zachorujesz, oznacza to, że domowe wino się skończyło.. Podobała nam się również winiarnia, którą kupiliśmy w drodze z Melnika do Rozhen. Była to oczywiście mieszanka (mieszanka odmian)
аватар Afnbybz
Droga Natalio z Kijowa - wcale nie jestem fanem wina. Szanuję dobre koniaki i bułgarską brandy. A wino - jak każdy napój - jest amatorem. Jak mówią, kto kocha kiszoną kapustę, a kto kocha młode dziewczyny. A ktoś inny jest smakoszem. A dorzucanie słów „mieszanka”, „północne” wina – chyba nie w porządku. Ludzie dzielą się tym, co przywieźli ze swoich podróży jako turyści. A porównywanie win, które piję lokalne, nie jest całkowicie nie na miejscu.
аватар irina_1901
Bardziej lubię też wina deserowe, tutaj z Bałczika dla mnie - najbardziej "to". Ale wiem, że Bułgarzy piją głównie wina wytrawne. Do degustacji były 2 razy: w Warnie i w Medowie. Z uwagą słuchałem tych wszystkich aromatów owoców, wanilii itp. I nic nie czułem poza kwaśnością. Może nie moja... Ale naprawdę chcę się przyłączyć. Spróbujmy ponownie z Twoją pomocą. Dziękuję Ci.
awatara
Odpowiedz na inne pytania dotyczące Bułgaria
Dodaj zdjęcie
Ładowanie...
Zdjęcie przesłane
×
Wszystkie pytania
ZEA
już