Restauracja Królowa Wiktoria

Czy próbowałeś bouillabaisse?
Ocena 8110

20 może 2015Czas podróży: 19 lipiec 2013
Poszliś my do restauracji w Starym Porcie (adres: Place aux Huiles, 1) tylko w celu spró bowania sł ynnej zupy rybnej - bouillabaisse. Ograniczona iloś ć restauracji w Marsylii ma prawo go ugotować pod tą nazwą , a ryba z któ rej jest przyrzą dzana musi mieć marsylski akcent : )

Historycznie bouillabaisse był o tradycyjnym daniem rybakó w marsylskich i był o przyrzą dzane z ryb pozostał ych wieczorem po sprzedaż y - był a to tania zupa. Jednak dzię ki swojej sł awie, a takż e rozwojowi turystyki na wybrzeż u Francji, kuchnia restauracyjna Marsylii stworzył a jej kilka bardzo drogich odmian. Istnieje stara francuska legenda, wedł ug któ rej staroż ytna grecka bogini Afrodyta codziennie karmił a swojego mę ż a Hefajstosa bouillabaisse.

Jak jeś ć bouillabaisse? Weź grzanki (krakers podawany osobno), posmaruj sosem, posyp serem, poł ó ż na talerzu i zjedz z bulionem. Oczywiś cie nie zapominają c o rybie.
Pyszne! Porcja jest ogromna. Wielkoś ć „talerza” jest w przybliż eniu ró wna naszej przecię tnej wazie. Cena wynosi 35 euro za porcję . Sama restauracja jest przyjemna, obsł uga szybka i uprzejma.
Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał

MIEJSCA W POBLIŻU
PYTANIE ODPOWIEDŹ
Brak pytań