Jak jeść z ograniczonym budżetem w Sztokholmie?

26 Moze 2014 Czas podróży: z 07 Kwiecień 2014 na 07 Moze 2014
Reputacja: +1752.5
Dodaj jako przyjaciela
Napisać list

Sztokholm to miasto, któ re nie zna granic i ograniczeń czasowych, któ re należ y wzią ć na jego zwiedzanie. Chcesz nie zasną ć w tym przez cał ą dobę , a nawet jeś li poł oż ysz się na godzinę , aby przywró cić kształ t, to na pewno na tle jakiegoś widoku. Jedyną rzeczą , któ ra moż e powstrzymać Cię od trwał ego haju w najczystszym mieś cie Europy, są archaiczne przekonania o korzyś ciach pł yną cych z trzech posił kó w dziennie. A ktoś ma osobisty licznik kalorii, któ ry daje denerwują ce sygnał y, dzię ki czemu osoba jest bystra i ł atwo pobudliwa. W sumie wszyscy potrzebujemy naszego ulubionego bufetu.

I wł aś nie problem odnalezienia go lub stworzenia z improwizowanego materiał u omó wimy. Bę dę musiał przywieź ć informacje z mojego magazynu wiedzy i zasobó w bardziej zaawansowanych podró ż nikó w, któ rym w przeciwień stwie do mnie udał o się znaleź ć ró wnowagę mię dzy jedzeniem a zwiedzaniem.


Moje apele o przejś cie na dietę jabł kową i nie zaś miecanie umysł u codziennym obż arstwo zwykle nie wybuchają w obecnoś ci nawet bliskich osó b i pozostają osobistym przywilejem.

Radzę w ogó le nie zawracać sobie tym gł owy Szwedom, ponieważ dostę pnoś ć poż ywienia i moż liwoś ć szybkiego dostę pu do niego jest ich zadaniem numer jeden bez wzglę du na wszystko. Jeś li nie ma moż liwoś ci zachwiania ró wnowagi kwasowo-zasadowej na ł odzi po zatoce, muzeum, parku, to miejsce to należ y przeklą ć , nał oż yć grzywnę i w ogó le pomyś leć o potrzebie jego istnienia . Zostawmy jednak Szwedó w z ich kompleksami i skupmy się na sposobach i metodach jedzenia na obcym terytorium.

Moja proś ba na kilku stronach o pomoc w tej sprawie i praktyczne porady nie dał y wię kszych rezultató w, skupiają c się na podstawowych moż liwoś ciach kupowania jedzenia w supermarkecie i czę stszego odwiedzania 7-jedenastki.

Angloję zyczne strony internetowe nazywają gł ó wnym rozwią zaniem problemu pró bę picia lokalnej wody z kranu, a nie wydawania pienię dzy na „drogie” plastikowe pojemniki.

Niestety to nie wystarczy i bę dziesz musiał sam ujawnić temat. Jeś li masz jakieś dobre sugestie, to serdecznie proszę o pomoc w tej kwestii w komentarzach.

Zacznijmy od chyba najbardziej skromnego proamerykań skiego jedzenia - kanapek. Moż esz je zrobić sam lub poprosić kogoś , aby zrobił je dla Ciebie. W sprawie samodzielnej opcji polecam kontakt ze sklepem Lidl, produkty stosunkowo wysokiej jakoś ci i tanie, nawet w szwedzkiej aurze wysokich cen. Znalazł em jedyny sklep w Sztokholmie na Sodermalme przy ulicy Folkungagatan. Jeś li nie masz poję cia, o czym mó wię , przejdź do pierwszego ICA lub Coop, któ ry się pojawi. Nie bę dzie globalnej ró ż nicy.

Nawiasem mó wią c, sami Szwedzi nie polecają kupowania piwa w puszce lub butelce do posił kó w w takich sklepach, powoł ują c się na jego niską jakoś ć i duż ą zawartoś ć wody.


Jeś li opcja samodzielnego wyż ywienia nie jest dla Ciebie, ustaw się w kolejce do najbliż szego stoiska z fast foodami. Najtań sze kieł baski wystają ce z buł ek sprzedamy za 15-20 koron. Jeś li wybierzesz poważ niejsze wypeł nienie, to już.25-35 koron. Tutaj moż esz wzią ć kawę , sok lub napó j gazowany za 15-25 koron. Có ż , myś lę , ż e nie bę dziesz musiał się uczyć , gdzie się usadowić , aby degustować dania non-haute cuisine. Dopó ki nie dotrzesz do straganu z shawarmą , sam bę dziesz liczył takie miejsca.

Mił oś nicy picia kanapek przy lampce kupionego w sklepie wina powinni być ostroż ni, ponieważ nie wszystkie parki na to pozwalają.

Jeś li nie chcesz uruchamiać swojej wyobraź ni ani bał aganić przy cię ciach ż ywnoś ci, moż esz skontaktować się z organizacjami typu fast food, wzorują c się na McDonald's. Ceny tutaj są takie same jak w handlu na wynos.

Są tureckie kebaby i nieś miertelne sklepy 7-eleven.

Dla wymagają cych klientó w do wyboru fast foodó w polecam odwiedzić Plac Hotorget w pobliż u dworca centralnego. Tam, na parterze budynku przy Kungsgatan 25, znajduje się mekka mił oś nikó w fast foodó w – aż.11 food courtó w.

W pobliż u znajduje się ró wnież jedyny targ spoż ywczy w centrum Sztokholmu, gdzie sprzedają ś wież e warzywa i owoce. To jedyne miejsce, w któ rym targowanie się ze sprzedawcą jest nie tylko moż liwe, ale i konieczne. Jednocześ nie spó jrz na wspaniał y budynek sali koncertowej, w któ rej przyznawana jest literacka Nagroda Nobla.

Mó wią c o rynku, nie moż na pominą ć takiego wydarzenia gastronomicznej przeszł oś ci i teraź niejszoś ci Sztokholmu jak Saluhall. Kiedy po raz pierwszy zobaczył em to sł owo na liś cie miejsc godnych uwagi, nie rozumiał em, do jakich zabytkó w ono należ y. I dopiero po naszej randce wszystko się uł oż ył o.

W 1888 roku popularny magazyn gastronomiczny Bon Appetit wymienił Saluhall jako jeden z 7 najwię kszych rynkó w spoż ywczych na ś wiecie. Od tego czasu nie stracił tytuł u. W 2013 roku rynek obchodził.125-lecie istnienia, co uzasadniał o potrzebę jego odbudowy. Renowacja rozpocznie się w 2015 roku, wię c pospiesz się.


Rynek od 7 lat jest obję ty obowią zkowymi rekomendacjami Przewodnika Michelin. Reprezentowanych jest tutaj 17 ró ż nych firm, z któ rych wię kszoś ć to sklepy rybne, rzeź nicze i owoce morza. Kupowanie tu drogich produktó w to przede wszystkim prerogatywa smakoszy i koneseró w kulinarnych. Oznacza to, ż e tak ł atwo jest wejś ć z ulicy i kupić sobie kawał ek wę dzonej kieł basy na bochenek, bę dzie trochę drogo, ale zawsze moż na wybrać się na spacer lub skosztować trochę tapas. Ostermalmshallen. se

Bardziej dojrzał ym parom, w skł ad któ rych wchodzą dzieci i któ rych nie pocią ga moż liwoś ć spę dzenia szczę ś liwych dni w porcie sztokholmskim, jedzą c tylko kanapki, postaram się doradzić co do restauracji. Zdecydowanie ostrzegam, ż e frywolny upadek przy pierwszych stoł ach, któ re się pojawiają , jest obarczony uszczerbkiem dla budż etu - sał atki warzywne za 135 koron i talerze mię sne za 180, niestety taka jest rzeczywistoś ć w Sztokholmie. Dlatego takie upadki należ y wykonywać ś wiadomie, mają c dostę p do informacji o pasie startowym.

Nie jest tajemnicą , ż e w każ dym europejskim mieś cie obiad kosztuje co najmniej 2 razy taniej niż obiad. Zajmiemy się teraz lunchem, ale na kolację polecam wybrać restauracje w okolicy Sodermalm. Opró cz tego, ż e generalnie polecam, ci sami miejscowi odwoł ują się do tego, ż e ś rednia cena na wyspie nadal bę dzie niż sza niż w innych czę ś ciach miasta, a zwł aszcza na Starym Mieś cie.

Znajdziesz tam ró wnież eleganckie piwiarnie z mniej lub bardziej znoś nymi cenami w cenniku.

Wię c obiad. Dostę pne są.2 opcje wyszukiwania - bufety (po szwedzku "bufet") i ró ż ne "menu dnia". Istnieje wiele opcji menu dnia w cał ym mieś cie i chociaż nie zawiera, jak na poł udniu Europy, tró jdzielnego z zestawem pieczywa, są ró ż ne „sał atki dnia” i „zupy dnia”. dzień ". Takie skró cone menu kosztują ś rednio 80-100 koron. Nie musisz ich szukać i wszę dzie moż esz natkną ć się na takie oferty.

Wył ą cznie szwedzką cechą jest jedzenie w ró ż nych muzeach. Każ de muzeum w mieś cie ma w swoim arsenale restaurację z doś ć ciekawą i niezbyt drogą kuchnią . W prawie każ dym z nich, czy to w Vasa, Muzeum Fotografii, Mennicy czy Junibacken, zaoferujemy coś w postaci opcji „taniego lunchu”. Swoją drogą , w dwó ch ostatnich na pewno zmieś cisz się w 100 koronach.

Wielu preferuje kuchnię Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

Tutaj za 120 koron serwowane są wyś mienite szwedzkie pyszne obiady. Ponadto dostę pne są opcje dla dzieci za jedyne 55 koron.


Moim idolem w skandynawskich restauracjach jest Jensen's Bofhus. Jensensa. com. Posiadają oddział y w Szwecji, Norwegii, Danii i Niemczech. A jeś li w Niemczech jego wizytę moż na wył ą czyć z obowią zkowego programu, to na stepach Skandynawii jest on zbawcą numer jeden przed dotkliwym gł odem i niesamowitym marnotrawstwem. Có ż , jak ci się podoba stek za 49 koron w porze lunchu? ! A moja wersja z bufetem sał atkowym i pieczonym ziemniakiem za 89 kr? ! Myś lę , ż e nie bę dzie sprzeciwu. Ponadto wszystkie restauracje są na bardzo wysokim poziomie, stylowe i w dobrej lokalizacji. Oczywiś cie po wejś ciu do ś rodka bę dzie chę ć wydania wię cej, ale po prostu nie spotkał em się z niż szymi cenami na począ tek. 5 restauracji w Sztokholmie, z któ rych jedną po prostu trzeba odwiedzić.

No i jeszcze coś z mojego osobistego notatnika.

Restauracja Olgas na Starym Mieś cie, w któ rej moż na nie tylko skosztować sał atek za 59 koron, popijają c kawą za 17 koron, ale też bez wahania zamó wić gł oś no i po rosyjsku krewetki, ł ososia i zupę rybną z grzankami. Osterlanggatan, 8 zaraz za mennicą.

Restauracja Sallys na tym samym Starym Mieś cie u podnó ż a niemieckiego koś cioł a. Tutaj otrzymasz wł oski obiad w cenie 100 CZK. wypady. se

Niedaleko Muzeum Nobla znajduje się tradycyjna szwedzka restauracja o niezwykle skomplikowanej nazwie Stortorgskallaren. Tutaj też obiecują serwować lunch nie wię cej niż.100 koron + ciekawą atmosferę . Stororgskallary. se

Obok Muzeum Ś ró dziemnomorskiego znajduje się Pickwick's Restaurant & Pub. Kolacja tutaj kosztuje od 89 koron. Moż esz też spró bować piwa. Istnieje ponad 100 odmian tego. Pickwicka. nie.

Opinia publiczna poleca ró wnież sieć restauracji Vapiano. se. Pię ć restauracji w cał ym mieś cie, w tym Stare Miasto, gdzie ciekawe dania kuchni wł oskiej zaczynają się od 80 CZK.

Có ż , na przeką skę zostawił em chyba najciekawszą opcję.

To już nie mó j bagaż , ale jedyna ciekawa opcja, jaką udał o się zebrać na forum. Hotel Scandic Malmen na Sodermalm (w Sztokholmie jest ich w ogó le kilka), na placu nazwanym od stacji metra Medborgarplatsen (swoją drogą niedaleko Lidla, o któ rym wspomniał em na począ tku). Bufet z niekoń czą cym się zapasem jedzenia i napojó w, lniane serwetki, muzyka klasyczna i ogó lnie peł en szyk. Za 95 koron dostajesz kartę podró ż ną do 1400, po któ rej przejedzonych kochankó w wyrzuca się zza stoł ó w.

Naprzeciwko znajduje się ró wnież Pizza Hat. To znaczy, jeś li nagle po 1400 nadal bę dziesz czuć pustkę w ż oł ą dku: )

Polecam zapamię tać godziny szwedzkiego lunchu od 11 do 14. Po tej godzinie wagony zamieniają się w dynie, uroczych kelneró w w krwioż ercze rybki, a rachunki potroją się z powodu wieczornych dopł at.


Na razie mam wszystko. Smak Bon i jasne wraż enia w poszukiwaniu kulinarnego szczę ś cia!

Tłumaczone automatycznie z języka rosyjskiego. Zobacz oryginał
Aby dodać lub usunąć zdjęcia w relacji, przejdź do album z tą historią
Podobne historie
Uwagi (16) zostaw komentarz
Pokaż inne komentarze …
awatara